Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БАН представя нашата ваксина срещу Covid-19 през есента

Интерес към българската разработка проявяват отвън, но не и от България

Снимка: архив

Българската ваксина срещу коронавирус ще бъде представена на конгрес пред световната научна общност през тази есен, каза пред БНТ проф. Андрей Чорбанов от Българската академия на науките.

Вероятно ще има две форми на препарата – инхалационна и имунизационна. Според учения някои държави вече са проявили интерес към разработките, но не и България. “Родната наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея”, коментира по този повод той.

Проф. Андрей Чорбанов каза още, че прекаралите заболяването и ваксинираните в огромна степен не разпространяват вируса и затова не трябва да носят маски. По думите му, разболелите се през март-април м.г. все още имат имунитет


Още от категорията

До дни предстои търг за кораба „VERA SU“

Заседналият и изтеглен от Камен бряг кораб „VERA SU“ е задържан от българската държава на сух док. Ако разходите по спасителната операция за авариралия съд, който заплашваше черноморското крайбрежие с екокатастрофа, не бъдат покрити от застрахователя,..

публикувано на 01.12.21 в 12:37

Омикрон – какви са прогнозите на българските специалисти

В края на миналата седмица новината за новата мутация на коронавируса – Омикрон, предизвика смут и светкавично затваряне на границите в много страни по света. Сякаш всички се върнахме точно преди две години, когато в Китай се появиха първите случаи на..

публикувано на 01.12.21 в 10:32

Покачва се процентът на новозаразените с Covid-19

2681 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие. 81% от новозаразените не са ваксинирани. Положителни са 10 на сто от направените 26 864 теста, сочи порталът coronavirus.bg. Процентът на положителни проби нараства с над 2 на сто..

публикувано на 01.12.21 в 08:38
Подкасти от БНР