Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

БАН представя нашата ваксина срещу Covid-19 през есента

Интерес към българската разработка проявяват отвън, но не и от България

Снимка: архив

Българската ваксина срещу коронавирус ще бъде представена на конгрес пред световната научна общност през тази есен, каза пред БНТ проф. Андрей Чорбанов от Българската академия на науките.

Вероятно ще има две форми на препарата – инхалационна и имунизационна. Според учения някои държави вече са проявили интерес към разработките, но не и България. “Родната наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея”, коментира по този повод той.

Проф. Андрей Чорбанов каза още, че прекаралите заболяването и ваксинираните в огромна степен не разпространяват вируса и затова не трябва да носят маски. По думите му, разболелите се през март-април м.г. все още имат имунитет


Още от категорията

Намаляват новозаразените, но нараства процентът на инфектираните

5703 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа. Те са с 1359 по-малко спрямо ден по-рано. 72,66 % от новозаразените не са ваксинирани. Положителни са 19,1 % от направените 29 813 теста, като показателят се увеличава с над 0,5 на..

публикувано на 13.01.22 в 08:40

За 46-ти път България брои зимуващите водолюбиви птици

От 13 до 16 януари 2022 г. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителната агенция по околна среда организират 46-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. Усилия ще обединят над 100 доброволци и членове на БДЗП.  Ще..

публикувано на 13.01.22 в 06:35
Лена Бориславова

Подготвя се нов план за управление на Covid кризата

В четвъртък Министерският съвет ще гласува предложение на Пандемичния съвет за нов модел за управление на ковид кризата. Предвижда се тя да се управлява не на база общ процент заболели от населението, а да се отчете каква част от населението е в тежко..

публикувано на 12.01.22 в 19:33
Подкасти от БНР