Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 434

Снимка: ЕПА/БГНЕС

БАН представя българската ваксина срещу коронавирус през есента

Българската ваксина срещу коронавирус ще бъде представена на конгрес пред световната научна общност през тази есен, каза пред БНТ проф. Андрей Чорбанов от Българската академия на науките. Вероятно ще има две форми на препарата – инхалационна и имунизационна. Според учения някои държави вече са проявили интерес към разработките, но не и България. “Родната наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея”, коментира по този повод той. Проф. Андрей Чорбанов каза още, че прекаралите заболяването и ваксинираните в огромна степен не разпространяват вируса и затова не трябва да носят маски. По думите му, разболелите се през март-април м.г. все още имат имунитет.

И през този уикенд ще работят зелените коридори

Зелените коридори остават и през този уикенд, а през новата седмица се очаква ново разпореждане на служебния здравен министър, съобщи за бТВ проф. Асен Балтов, директор на “Пирогов”. Според него възможността за свободна ваксинация срещу коронавирус трябва да остане. До момента близо 46 хил. души са се възползвали от зелените коридори – от тях 16 хиляди с втора доза от ваксината. Проф. Асен Балтов каза, че има идея да се създадат условия повече лични лекари да имунизират срещу Covid-19, тъй като те биха натрупали по-бързо случаи за ваксинация от пациентската си листа. Лекарят прогнозира, че до края на юни ще създадем колективен имунитет.

Броят на хоспитализираните с Covid-19 падна под 5 хиляди

През изминалото денонощие са установени 518 нови случаи на коронавирус от направените 14 126 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са под 4%. Най-много новозаразени има в София – 62, във Варна – 42, в Благоевград - 41 и в Пловдив - 39. За първи път от началото на третата вълна на коронавируса броят на настанените в болница e под 5 хиляди - 4 832 пациенти, от които 504 в интензивни отделения. Излекуванитеса 1991, починали са 49 души, а активните случаи наброяват 34 602. Вчера са поставени 33 237 дози ваксини и с тях общият им брой надхвърли 1,1 милиона. От началото на епидемията над 400 хил. души са се заразили с коронавирус.

Скоро индийският вариант може да достигне страната ни

Индийският вариант на Covid-19 ще достигне страната ни до броени дни, прогнозира през Нова тв общопрактикуващият лекар Георги Миндов. Според изследванията клиничната му картина е идентична с останалите щамове, но може да причини по-сериозно възпаление на белия дроб. Европейската агенция по лекарствата вече излезе със становище, че РНК ваксините биха могли да неутрализират и този вариант на коронавируса.

Проблем с издаването на сертификати за Covid ваксини

Десетки хора с поставени две дози ваксини срещу коронавирус не могат да получат нужния документ, информира БНТ. Причината е, че системата не отчита тези от тях, които са се ваксинирали с препарати на различни фирми. Преди месец бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов заяви, че хората с първа доза от ваксината на “Астра Зенека” могат да изберат за втората игла препарата на “Файзер”/”Бионтех”.

Италия отменя задължителната карантина за пристигащите от България

Властите в Италия отменят задължителната карантина за пристигащите от България в периода от 16 май до 30 юли. Българските граждани ще трябва да представят зелен сертификат, който доказва, че имат отрицателен тест за Covid-19, направен до 48 ч. преди влизането в страната. Ако не покажат такъв документ, те са задължени да спазват 10-дневна карантина и след изтичането ѝ отново да се тестват, съобщават от външното ни министерство.

Германия облекчава мерките за пристигащите от България

Пристигащите от България, които са ваксинирани срещу коронавирус, имат отрицателен PCR или са преболедували заразата, няма да бъдат поставяни под карантина, съобщава МВнР. Тестът трябва да се представи до 48 часа след влизане в страната, а документите за имунизация или преболедуване могат да се изискват от компетентните органи преди началото на пътуването.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 11 март 2024 г.

На 11 март в „България днес“ продължаваме вече започнатия с доц. Адриана Любенова от Пловдивския университет разговор за българското образование зад граница, в контекста на предстоящ тематичен форум в Португалия. От нея днес ще..

публикувано на 11.03.24 в 19:00

България днес – 8 март 2024 г.

В деня, който почитаме майките и жените в нашия живот, в предаването ни „България днес“ ви срещаме с Деница Секуличка - сърцето и душата на българската общност в Братислава, с доц.д-р Адриана Любенова разговаряме за  – българското..

публикувано на 08.03.24 в 19:00

България днес – 7 март 2024 г.

В "България днес" на 7 март ще погледнем към Северна Македония през призмата на литературата – с романите на македонския писател Владимир Плавевски, ще разговаряме с проф. Наташа Япова за Трифон Силяновски, български пианист и композитор, жертва на..

публикувано на 07.03.24 в 19:00