Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от цял свят ще участват в последния проект на Кристо

„Триумфалната арка, обвита“ е една от най-дълго „износваните“ творби на Кристо и Жан-Клод

7
Снимка: архив

От 17 май започва регистрацията за участие в последния проект на Кристо и Жан-Клод „Триумфалната арка, обвита“ (L'Arc de Triomphe, Wrapped). Желаещите да се включат в опаковането на един от символите на Париж, могат да кандидатстват през уебсайта на на уникалния артистичен тандем. Одобрените ще получат и заплащане, научаваме от официалната Фейсбук страница на световноизвестния авангардист с български произход.

„Триумфалната арка, обвита“ – проект на Кристо и Жан-Клод
„Триумфалната арка, обвита“ е един от най-дълго „износваните“ проекти на двойката, прочула се с  „обличането“ в различни тъкани на монументални конструкции и природни обекти, включително парижкия мост Понт Ньоф, Берлинския райхстаг и островите в Бискейнския залив, Маями. Замислен е от Кристо Явашев и Жан-Клод Денат дьо Гийебон през 1962 г., когато живеят в Париж. Реално планирането на работата започва през 2018 г., когато се взема решението за изложбата, посветена на работата на творческия тандем в центъра „Жорж Помпиду“.


Разрастването на пандемията с Covid-19 в началото на  2020 година кара Кристо Явашев да забави проекта с една година – до първите есенни дни на 2021 г.. Съдбата обаче му попречи да види идеята си реализирана – Кристо напусна този свят на 31 май 2020 година. Още същия ден Франция обяви, че работата продължава по план, според намерението на уникалния творец. Художникът-пластик Кристо притежаваше „лудостта на величието и гения на великолепието“, а творбите му „преобразяваха сградите и пейзажите по света в поетични събития“, заяви тогава френският президент Еманюел Макрон.

Кристо и проектът за опаковане на Арката в Париж
Триумфалната арка ще бъде опакована с 25 000 квадратни метра рециклируем полипропиленов плат в сребристо синьо и 3000 метра червено въже.

Мащабният проект, който ще остане пред очите на публиката само 16 дни – от 18 септември до 3 октомври, се финансира изцяло чрез продажбата на подготвителните проучвания на Кристо, рисунки и колажи на проекта, както и негови мащабни модели и оригинални литографии по други теми.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: Фейсбук, архив, christojeanneclaude.net


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25