Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Надявам се партиите в следващия парламент да съставят правителство

Румен Радев
Снимка: Ани Петрова

Президентът Румен Радев изрази опасението си, че в рамките на настоящата година може да се стигне до трети парламентарен вот. “Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в следващия парламент" - заяви държавният глава в студиото на предаването "Неделя 150" на БНР. На входа му той беше посрещнат от генералния директор на БНР Андон Балтаков. 

Румен Радев  и Андон Балтаков

В интервюто президентът подчерта, че според Конституцията той носи отговорност за назначаването на служебното правитителство и не бяга от нея. Радев обясни, че при подбора на министрите се е водил от отговорността за бъдещето на страната. “Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност", коментира Румен Радев. По думите му, служебният кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намира България. 


Според президента кабинетът на Бойко Борисов е заложил бомби пред служебното правителство, които са на дистанционно управление. Той даде за пример отказа да бъде актуализиран бюджета и да бъде депозиран Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. До няколко дни ще бъде решено дали планът да бъде внесен в сегашния му вид или ще бъде актуализиран, съобщи Румен Радев. Държавният глава подчерта, че с Бойко Борисов имат различна ценностна система, която “дори не се пресича” и в този смисъл няма как олигархията – бизнесменът в изгнание Васил Божков или който и да било друг, “да стане олигархия на Радев”.

Румен Радев  и Диана Янкулова

Цялото интервю на Диана Янкулова с президента Румен Радев можете да чуете ТУК

Снимки: Ани Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54