Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 436

Снимка: БГНЕС

Нова организация на имунизацията срещу Covid-19 – приоритет са възрастните хора
Планът за ваксинация се изменя и приоритет се дава на възрастните над 60 години, за да се намали смъртността от вируса, обяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Само 2 процента от починалите от инфекцията в страната са на възраст до 40 години.

От 18 май във всяка община се създават логистични центрове, от които личните лекари ще получават ваксини срещу Covid-19. Всяка седмица в дните от понеделник до четвъртък джипитата и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират хора над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря. В дните от петък до неделя включително, ваксина срещу Covid-19 ще получават всички желаещи лица по реда на тяхното записване.

Призив за имунизация отправи служебният министър на здравеопазването
Във видеообръщение здравният министър д-р Стойчо Кацаров призова българските граждани да се ваксинират. „80% от починалите от Covid-19 са наши сънародници над 60-годишна възраст. Напомням, че ваксинацията е безплатна. От това кога ще достигнем колективен имунитет, зависи колко дълго ще продължат мерките. Ваксинирането е доброволно. Всеки трябва да реши сам за себе си и за своите близки! Аз не мога да ви предпазя от болестта, ако вие самите не желаете!“, казва Кацаров.  Според него намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме през последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на превантивните действия. „Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне“, напомня министърът.

3,5% са новозаразените с Covid-19 за отминалото денонощие
151 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 4309 теста през изминалото денонощие, сочи Единният информационен портал. Положителни са 3,5% от пробите. Най-много са новозаразените в Бургас – 29. Следват областите София-град с 25, Варна с 22.

Активно болните са 34 458. Хоспитализирани от тях са 4858 пациенти. 499 се лекуват в интензивни отделения. 9 души са починали през последните 24 часа, а излекуваните са 148 души.

3390 са поставените дози за изминалото денонощие. С тях броят на поставените ваксини в България е 1 116 741. Преминалите пълна имунизация вече са 414 729 души.

Зелени коридори в 8 софийски диагностично-консултативни центрове работят от днес
Общопрактикуващите лекари ще могат да получават ваксини срещу Covid-19 от 8 пункта в София. Това диагностично-консултативните центрове с номера 8, 11,12,13,17,18, 20 и 24, в които от днес са разкрити и зелени коридори за имунизация.Очаква се тази седмица да заработи електронната система на столичната Pайонна здравна инспекция, през която общопрактикуващите лекари ще заявяват ваксини и ще получават информация.

Ще бъдат разкрити специални телефони, на които предварително да се записва всеки, който желае ваксинация.„Създадена е добра организация“, увери зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов. Още по темата – ТУК.

Нова кампания насърчава гражданите да се ваксинират
България е страната в ЕС с най-голямо нежелание на хората да се ваксинират 61% от запитаните казват, че е много малко вероятно или малко вероятно да се ваксинират, сочи последното проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд – „Живот, работа и Covid“. Към високия процент колебаещи се относно имунизацията е насочена и кампанията на Представителството на ЕК в София. Нейното послание е „България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“. Тя се организира с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Световна здравна организация, УНИЦЕФ и Национално сдружение на общините в България. „Емоционалното послание е залегнало в основата на кампанията. И, разбира се, рационалното – това да се потърси информация. Ние нямаме за цел да агитираме“, посочи Цветан Кюланов, и. д. ръководител на представителството на Европейската комисия у нас, в интервю за БНР.

Присъединяваме се към договорите на ЕК с Pfizer за 2 години
Правителството взе решение да се присъедини към договора, който Европейската комисия е сключила за ваксини на Pfizer за 2022 и 2023 г. Така ваксини ще бъдат осигурени за следващите две години, ако се наложи. Това съобщи на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

По договора за доставка на ваксини през следващите две години страната ни трябва да получи общо 14 милиона ваксини.

Кацаров също каза, че според него от гледна точка на управление на кризата не е необходимо да продължава дейността на Националния оперативен щаб. „По-важното е да убедим хората, че справянето с кризата зависи от всички. Моята задача е да организирам процеса“, уточни служебният министър на здравеопазването.

Българската система за сертифициране за Covid-19 е интегрирана с европейската
На 14 май е завършило интегрирането на българската система за цифров сертификат, удостоверяващ имунизация срещу Covid-19, негативен тест или наличие на антитела след прекарана инфекция, със системите на другите европейски държави. Това обяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. Очаква се единният европейски Зелен цифров сертификат да влезе в сила от 1 юни с цел да се улесни свободното движение в ЕС.

Тодоров съобщи още, че в страната вече са издадени 500 000 електронни рецепти. Системата се използва активно от над 2 300 общопрактикуващи лекари и 2 100 аптеки. Действаща наредба предвижда след 1 юни хартиените рецепти да бъдат заменени с електронни.

Фонд „Земеделие“ стартира кампанията си за компенсиране на загуби от пандемията
Фонд „Земеделие“ започва от днес да приема заявления за подпомагане по антикризисната Covid-мярка за компенсиране на загубите, които фермерите претърпяха заради пандемията.

Бюджетът  на мярката е близо 15 млн. лева. Документи за извънредното подпомагане за земеделските стопани ще се приемат в общинските служби по земеделие. На финансиране подлежат фермери от секторите „Плодове и зеленчуци“, „Маслодайна роза“, „Винени лозя“, „Декоративни растения“ и „Животновъдство“, в това число говеда, биволи, овце и кози.

При този прием могат да кандидатстват земеделци, които до момента не са подавали заявления за подпомагане или не са били одобрени за финансиране.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00