Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еко-катамаран ще разхожда туристи из Бургаския залив

Снимка: БНР Бургас

Чисто нов катамаран беше транспортиран по суша от завода в Царево до пристанище Бургас, за да бъде представен за първи път на празника на пристанището на 18 май. В близките месеци той ще забавлява туристите , като ги развежда из Бургаския залив по различни програми. Черноморският ни курортен град се надява с новата си придобивка да разнообрази палитрата от туристически атракции, подобно на други популярни курортни градове по света.

„Еко-катамаранът е построен по европейски проект „Плаване през Черно море“  по оперативната програма „Черноморски басейн 2014-2020 г.“ Бенефициент не е пристанище Бургас, а сдружение с нестопанска цел „Гларус“. Това е първият подобен плавателен съд в България. Той е хибриден, което означава, че може да се движи и на дизелов двигател, и с електричество чрез соларните панели и батериите, които са монтирани на самия катамаран, затова е екологичен. Капацитетът му е за 28 пътници“- научаваме от Катя Николова, говорител на Пристанище Бургас.

Стойността на проекта е 1 237 786,24 евро, като  негови чуждестранни партньори са пристанищната администрация в гръцкия град Александруполис и Международният център за социални изследвания и анализи на политики в Грузия.

Предстои разработването на 6 нови морски туристически маршрута с акцент върху културното наследство на Черноморския регион. На първо време еко –катамаранът ще вози туристите само в Бургаския залив. Това лято гостите на морския ни град ще могат с него да се разхождат до живописните ни крайбрежни градове с богата история и запазена архитектура Несебър и Созопол. Един от маршрутите ще стига и до остров Света Анастасия, на който някога един до друг са съжителствали затвор и женски манастир, а днес е една от най-посещаваните туристически атракции в района.

Когато не пътува по туристически маршрути, еко-катамаранът ще изследва дълбините на Черноморския басейн за качеството на водата, съобщават от пристанище Бургас. 

Снимки: БНР Бургас



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30