Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нестандартен карнавален уикенд в Габрово

4
Снимка: Facebook/ @Carnival.Gabrovo

Градът на хумора и сатирата се готви да се смее и да празнува. Предстои най-очакваното събитие – известният Габровски карнавал. Той ще се състои между 21 и 23 май и ще разтърси целия град с поредица от инициативи, всичките с една идея – да докажат за пореден път, че „светът е оцелял, защото се е смял“. 

За разлика от миналата година, когато фестът се проведе онлайн заради коронавируса, тазгодишното му издание ще бъде в реален формат, гарантират организаторите. Но заради усложнената епидемична обстановка празникът няма да се осъществи както повелява традицията. В предстоящия слънчев уикенд габровци и гости на града ще участват в  т.нар. „Карнавал „наобратно“. Ако преди карнавалът се движеше, а хората го гледаха, сега хората ще се движат, а карнавалът „ще ги гледа“. С други думи, шествието ще бъде „статично“, но на живо, интерактивно и през целия съботен ден. За целта по трасето на карнавалното шествие ще бъдат поставени карнавалните макети, които са на различна тематика.

„Ние сме известни с политическите си карнавални коментари – разказва Мартина Груева, PR на общината. – По време на фестивала могат да се видят различни политически личности, третираме актуални социални проблеми, изразени в карнавални картини и макети. Ще има преглед на карнавала от по-стари времена до днес, но също така и джипката на Бойко Борисов, ферарито с цвят червен на Слави,  различни политици. Ще говорим за ваксините и за ваксинацията, като ще противопоставим българската ваксина на американската. Самите макети са високи няколко метра, изработват се от художници от стиропор със специални техники.“

Снимка: архив
Обикновено Габровският карнавал събира около 35-40-хилядна публика, а маскираните в шествието са над 2 500 души. Към тях се присъединяват и маскарадни групи от чужбина. Тази година обаче, заради Covid-19,няма чуждестранни гости. Но пък интересът и желанието за забавление сред публиката като че ли са по-големи от всякога. Ето и няколко интересни акценти в програмата:


„В петък има нощ на музеите – всички музеи и галерии ще са отворени от 5 часа до полунощ и хората ще могат да ги разгледат и да участват в събитията там – казва още Мартина Груева. В Дечкова къща ще има празник на „щирника“ (вид баница), в Музея на индустрията  ще има пиано бар с жива музика. Ще ни гостува Павел Памукчиев, барман номер 1 на България. В Художествената галерия ще има живи картини с актьорите от Кукления и Драматичния ни театър. В Дома на хумора и сатирата ще има пижамено парти с дрескод – трябва да сте с пижама и пантофи, иначе няма да ви пуснат, там ще има и диджей.“


Снимки: Facebook/ @Carnival.Gabrovo, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30