Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 442

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вирусолог: Индийският вариант чука на вратата

В момента у нас циркулира британският вариант на Covid-19, но индийският чука на вратата. Това мнение изрази пред БНТ доц. Любомира Николаева – Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести. “Живеем в глобален свят. Имаме голяма диаспора в Англия, а пък Англия – голяма индийска диаспора”, поясни вирусологът. Според нея има няколко светлини в тунела за справянето с епидемията – много хора боледуват изключително леко, мерките и ваксините работят, медиците са на поста си. Доц. Любомира Николаева подчерта, че положителното отношение и увереността в добрия изход също оказват влияние върху имунитета. “Ако не отпуснем гарда, ни очаква добро лято”, каза още тя.

148 новозаразени с коронавирус

През изминалото денонощие са установени 148 нови случаи на коронавирус от направените 5976 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са над 2%. Най-много новозаразени има във Варна – 22, в София - 19 и в Пловдив – 18. В болница са настанени 3817 пациенти, от които 410 в интензивни отделения. Излекуванитеса 234, починали са 13 души, а активните случаи наброяват 25 876. Нови случаи няма във Велико Търново, Видин и Стара Загора. Вчера са поставени 6348 дози ваксини и с тях общият им брой стана близо 1,3 милиона. С двете дози са ваксинирани 498 665 души.

По-либерален режим за туристите през лятото

Обмисля се разхлабване на режима за PCR тестове при влизане в страната ни като мярка, чрез която да се повиши интереса към родния туризъм, съобщи за бТВ служебният министър по туризма Стела Балтова. До дни се очаква заповед на здравния министър да бъде увеличена възрастта на децата, пристигащи у нас без изискване за PCR тест (в момента мярката важи за децата до 5 г.). Друга вероятна мярка предвижда да отпаднат ограниченията за идващите от Румъния туристи. Предстои да се реши също дали цената на чадърите и шезлонгите по Черноморието да бъде намалена и за целта предстои предоговарянето им с концесионерите. Заради епидемията от коронавирус през това лято ще се разчита предимно на т.нар. last minute оферти, добави министърът.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00