Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Хората на знанието укрепват българския дух и разпръскват тъмата на подмяната

Снимка: Ани Петрова

„Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения“, заяви пред журналисти президентът Румен Радев. Държавният глава, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Стефан Янев и членове на служебното правителство поднесоха цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека на празничния 24 май.

Президентът подчерта, че днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ – създаването на собствена писменост, и добави, че страната ни винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност. „Нека на 24 май поздравим всички наши достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръскват тъмата на подмяната“, каза още той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската литература има свой щанд на Лондонския панаир на книгата

Първата изява на България в Лондонския панаир на книгата от 12 до 14 март включва редица събития, организирани от Българския културен институт в английската столица. Страната ни участва със свой щанд, където посетителите ще могат да се срещнат и разговарят..

публикувано на 11.03.24 в 19:38
Снимка: internationalbagpipeorganisation.com

Пловдив е домакин на международна гайдарска конференция

Български и чуждестранни изпълнители на гайда, както и преподаватели по този традиционен инструмент си дават среща в Пловдив от 8 до 10 март. Това е една от инициативите в страната ни, посветени на Международния ден на гайдата – 10 март. Началото..

публикувано на 08.03.24 в 06:50

Йохана Траянова представя чрез фотографски техники жената като любов, закрила и... наркотик

За да изрази многоликостта на женските състояния и същност, визуалният артист Йохана Траянова си служи с ботанически форми, които пресъздава с фотографски похвати. Разказът й е иносказателен – той увлича зрителя, превръщайки го в активен..

публикувано на 08.03.24 в 06:15