Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Хората на знанието укрепват българския дух и разпръскват тъмата на подмяната

Снимка: Ани Петрова

„Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения“, заяви пред журналисти президентът Румен Радев. Държавният глава, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Стефан Янев и членове на служебното правителство поднесоха цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека на празничния 24 май.

Президентът подчерта, че днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ – създаването на собствена писменост, и добави, че страната ни винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност. „Нека на 24 май поздравим всички наши достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръскват тъмата на подмяната“, каза още той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Захари Карабашлиев представя във Виена последния си роман "Рана"

Нашумелият български писател Захари Крабашлиев ще представи в в австрийската столица последния си роман "Рана". Домакин на събитието във Виена, което ще се състои на 7 март от 18.30 ч. местно време, е Българският културен институт "Дом Витгенщайн"...

публикувано на 06.03.24 в 19:35

Преводачът Мариян Петров: Между народите на България и Северна Македония турбуленции няма

Макар България да бе първата държава, признала независимостта на своята съседка, още на 15 януари 1992 година, македонската култура, с известни изключения, не е достатъчно позната в страната ни. Затова Културният център на Република Северна Македония у..

публикувано на 29.02.24 в 10:55

Оперната прима Соня Йончева стана офицер на френски орден за изкуство

Соня Йончева получи Орден за изкуство и литература – офицерска степен. Висшето френско държавно отличие ѝ бе връчено от посланика на Франция в София Жоел Мейер, от името на френския министър на културата Рашида Дати. „Тъй като тази вечер сме в тази..

публикувано на 28.02.24 в 10:50