Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румен Радев: Хората на знанието укрепват българския дух и разпръскват тъмата на подмяната

Снимка: Ани Петрова

„Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения“, заяви пред журналисти президентът Румен Радев. Държавният глава, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Стефан Янев и членове на служебното правителство поднесоха цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека на празничния 24 май.

Президентът подчерта, че днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ – създаването на собствена писменост, и добави, че страната ни винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност. „Нека на 24 май поздравим всички наши достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръскват тъмата на подмяната“, каза още той.

Още от категорията

Българи запознават Европа с традиционния азиатски воден куклен театър

Изтокът знае как да пази традициите си, да се отличава и характеризира с тях. Една от най-мистериозните и недостъпни за нас, европейците, се явява водният куклен театър.  Първата постановка на вода е датирана от 1121 г. във Виетнам и на нея е..

публикувано на 30.08.21 в 11:34

Президентът: Постиженията на българската култура са олицетворение на силата на духа на народа

Държавният глава Румен Радев удостои изявени дейци на културата с Почетния знак на президента. Отличието получиха доайенът на телевизионната режисура в България Иванка Антонова, която участва в първото живо предаване на телевизията през 1959 г.,..

публикувано на 26.08.21 в 14:43

"Тракийски мистерии" в Стария град на Несебър

Фестивал в някогашната Мелсамбрия, както назовавали траките захвърленото сред морето парче земя, ще ни върне хилядолетия назад чрез пресъздаването на древни мистерии и ритуали. На 26 и 27 август Академия „Орфика” кани гостите и жителите на..

публикувано на 26.08.21 в 10:06