Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обявиха наградените в „Млад музикант на годината – 2020“

Аудиторията на БНР отличи най-младия диригент на оперен театър в България

Димитър Косев –„Млад музикант на годината – 2020“
Снимка: facebook/kosevmusic

За втори път в своята 30-годишна история допитването на БНР „Музикант на годината“ беше фокусирано изцяло върху млади артисти. Публиката имаше възможност да избере победителя сред 11 номинирани от екипа на предаването „Алегро виваче“ ярки таланти. Гласуването беше проведено през януари и февруари 2021 г. и в него се включиха близо 4000 човека. Церемонията за връчването на наградите и галаконцертът с участието на победителите от 2019 и 2020 г. ще се проведе през октомври, но победителите вече са известни. Те бяха обявени в ефира на специално издание на предаването за класическа музика на програма „Хоризонт“ на БНР. 

За „Млад музикант на годината – 2020“ слушателите на БНР избраха диригента Димитър Косев – най-младият диригент на оперен театър в България. Роден в семейство на музиканти в Русе, той е възпитаник на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в дунавския град, в класа по пиано на Евгени Желязков. Учи дирижиране при проф. Максимилиан Ченчич и пиано при проф. Щефан Мьолер вPraynerKonservatorium Виена, която завършва на 21 години с пълно отличие. През 2013 г. дебютира в България като диригент с Русенската филхармония. От февруари 2016 г. е щатен диригент в Държавна опера Стара Загора, а от октомври 2017 г. работи в Държавна опера – Русе. През декември 2018 дирижира Коледния концерт на Софийска филхармония.

През 2020, едва 27-годишен, Димитър Косев единодушно е избран за главен диригент на Държавна опера – Русе. Без колебание казва, че се вдъхновява от хората, с които работи там. След пожара в емблематичната оперна сграда миналото лято, той става инициатор на благотворителната кампания „Изкуството е феникс“. Пред „Алегро виваче“ Косев споделя, че затварянето на културните институции, в това число и оперните театри, през пандемичната година е показало много пробойни, но и е мотивирало музикантите да работят повече и по-добре, защото е станало ясно, че без класическата музика, или без културата въобще, всичко е загубено. И се надява да излезем от случилото се малко по-добри.

Димитър Косев участва като пианист и диригент в многобройни проекти, свързани с джаз, поп и рок музика, сред които „Класиката среща АВВА“, „Класиката среща Queen“, „45 години Диана Експрес“ и др.

Носител на приза „Олга Камбурова“, присъждан на името на дългогодишната водеща на „Алегро виваче“ и създател на галаконцертите „Музикант на годината“, за 2020 г. е клавирно дуо „Атмосфери“, в което заедно са пианистките Александра Дичева и Мила Михова.

Александра Дичева и Мила Михова
Наградата се присъжда от екипа на предаването „Алегро виваче“ и дава възможност на носителите ѝ да направят свои професионални студийни записи в БНР.

Редактор: Албена Безовска
Снимки: facebook/kosevmusic, БНР