Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2020 г. около 70 000 души не са разбрали, че са останали без личен лекар

Омбудсманът Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Само през миналата година около 70 000 пациенти са разбрали, че са останали без личен лекар поради прекратяване на практиката му, едва след като са го потърсили във връзка със здравословен проблем. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева при днешното си участие в Международна научна конференция „Основни права и медицинско право“, организирана от Института за държавата и правото. Тя бе категорична, че държавата трябва да намери механизми за адекватно решаване на този тип проблеми. 

Според Ковачева, цитирана от пресслужбата на ведомството си, през 2020 г. жалбите до омбудсмана в сферата на здравеопазването са над 1 000 и са свързани предимно с достъпа до медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни райони, качеството на медицинските услуги, съмнения за лекарски грешки, технически грешки в издадени сертификати за ваксиниране и др. Към момента няма възможност за корекция на сгрешени данни в сертификатите, каза тя. 

Миналата седмица Ковачева е изпратила препоръка до здравния министър по този проблем. С проблем се сблъскват и гражданите, които са си поставили две дози от различни ваксини. „Към момента все още не е възможно да получиш сертификат, ако си се ваксинирал с две различни ваксини като първа и втора доза. Надявам се, че този проблем ще бъде решен“, подчерта омбудсманът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25