Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2020 г. около 70 000 души не са разбрали, че са останали без личен лекар

Омбудсманът Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Само през миналата година около 70 000 пациенти са разбрали, че са останали без личен лекар поради прекратяване на практиката му, едва след като са го потърсили във връзка със здравословен проблем. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева при днешното си участие в Международна научна конференция „Основни права и медицинско право“, организирана от Института за държавата и правото. Тя бе категорична, че държавата трябва да намери механизми за адекватно решаване на този тип проблеми. 

Според Ковачева, цитирана от пресслужбата на ведомството си, през 2020 г. жалбите до омбудсмана в сферата на здравеопазването са над 1 000 и са свързани предимно с достъпа до медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни райони, качеството на медицинските услуги, съмнения за лекарски грешки, технически грешки в издадени сертификати за ваксиниране и др. Към момента няма възможност за корекция на сгрешени данни в сертификатите, каза тя. 

Миналата седмица Ковачева е изпратила препоръка до здравния министър по този проблем. С проблем се сблъскват и гражданите, които са си поставили две дози от различни ваксини. „Към момента все още не е възможно да получиш сертификат, ако си се ваксинирал с две различни ваксини като първа и втора доза. Надявам се, че този проблем ще бъде решен“, подчерта омбудсманът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София. Сградите са..

публикувано на 20.04.24 в 11:08

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция, единайсет души са ранени

Единайсет пътници пострадаха в катастрофа с български автобус , съобщи Генералното ни консулство в Одрин. Превозното средство, което е пътувало от Истанбул за Добрич, е излязло от платното, ударило се е в дърво и се е преобърнало вчера на обед на..

публикувано на 20.04.24 в 09:23