Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха некропол от времето на Първата българска държава

Доц. д-р Здравко Димитров
Снимка: YouTube

Три некропола от различни епохи разкриха археолози при спасителни разкопки по трасето на новия скоростен път край видинското село Синаговци /Северозападна България/. Всеки от тях дава важни сведения за миналото по тези земи. Над 300 са находките досега, по-голяма част от които са въоръжения, фибули, накити. Повечето са в много добро състояние, обясни пред БНР-Видин ръководителят на спасителните разкопки доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН:

"От некропола, който датира от времето на траките, в края на ранножелязната епоха, някъде 7-6 век пр. Хр., имаме доста интересни данни за контакти със Западните Балкани, с Източноалпийската област. Това са едни по-слабо известни контакти на тракийските племена. Същото е положението с некропола, който датира от ранноримската епоха – I век сл. Хр. Това е точно времето, в което се създава Римската империя и тя колонизира този долен дунавски бряг. Първите контакти на местните племена с римските колонизатори, с военните единици - легионите, които са били настанени по границата на империята на река Дунав, са много съществени и материалите от този некропол дават сведения именно за това.”

Най-новите находки от третия некропол – нанизи от мъниста, пръстени и обеци, е датиран към X – XI век, или времето на българските царе Симеон и Петър, уточнява археологът. По думите му „Това е нещо, което за първи път се проучва във Видинско и е много интересно и важно за нашата история“. Работата по археологическия обект на площ от 60 декара трябва да приключи в края на август.

Съставил: Елена Каркалонова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00

Документална изложба разказва за католиците в България

Документална изложба "Католиците в България XVII-XXI век" ще бъде открита днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Експозицията ще представи документи за книжовното наследство на българите католици. Посетителите ще научат за..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40