Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как първото бебе карталче се излюпи 36 години след като видът бе обявен за изчезнал у нас

Снимка: Зелени Балкани

За първи път от десетилетия в България и по-точно в Котленския Балкан, се излюпи бебе карталче. Събитието се счита за голям успех, тъй като е плод на дългогодишни съвместни усилия по европейския проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, който обединява партньори от четири държави. 

През 1985 г. черният лешояд /това е другото название на картала/ е обявен за отдавна изчезнал в България, макар че в началото на 90-те години на ХХ век е била  забелязана случайна гнездяща двойка в нашите планини. Възстановяването на този рядък, застрашен в световен мащаб вид, се оказва нелека задача, изискваща време, отдаденост  и сътрудничество с партньори от Европа.

„Първо започнахме с белоглавия лешояд, който е по-многоброен в  Испания и Франция. Оттам внесохме птици, които са изпаднали в бедствено положение в тези страни, преминали са лечение и са се възстановили. Тези екземпляри ни бяха предоставени, за да им дадем втори шанс за живот в българската  природа“ – разказва Ивелин Иванов от организацията Зелени Балкани, която работи по европейския проект.

И така, преди около 12 години, чрез изграждане на т.нар. адаптационни клетки на четири места в Стара планина, са били реинтродуцирани внесените от Испания и Франция белоглави лешояди. В момента над 30 двойки от този вид гнездят в района. Същият принцип е бил използван за възстановяването на техния черен побратим – картала.

„Там нещата стартираха преди около 5 години – разказва Ивелин Иванов пред Радио България. – Птици от рехабилитационни центрове в Испания внесохме и настанихме в същите клетки, в които преди това реинтродуцирахме белоглавите  лешояди. Преди 3 години ние стартирахме тяхното освобождаване в природата. Това са предимно млади птици, нужно им е време да станат полово зрели и да започнат да се размножават. И тази година дойде времето, в което загнездиха първите две двойки. Едната не успя да си излюпи малко, но това е нормално, когато става дума за такива млади и неопитни птици. Затова пък другата, за голямо наше щастие, вече се сдоби с потомство!“ – не скрива радостта си Ивелин Иванов.


Бебето карталче изпиукало за първи път в Котленския Балкан в средата на месец май. От „Зелени Балкани“ проследяват внимателно развитието му в очакване да поотрасне, за да бъде маркирано със сателитни предаватели, по подобие на 11- те възстановени черни лешояди у нас. Междувременно  усилено се търси име на мъничето. Така че всяко предложение е добре дошло!

Снимки: Зелени Балкани



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20