Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Ивановска е най-добрият млад учен в България

Снимка: БНР-Пловдив

Как стресът влияе върху имунната ни система? Отговор на този въпрос търси д-р Мария Ивановска, която преди броени дни беше удостоена с най-престижното отличие за наука у нас – Голямата награда „Питагор” за млад учен. Годишната награда се връчва от Министерството на образованието и науката за съществен принос в развитието на науката.


Мария Ивановска е родена в северномакедонския град Куманово, но от 2006 г. живее в Пловдив, където завършва медицина и в момента работи в Катедрата по микробиология и имунология към Медицинския университет. Насочва се към имунологията, защото е бързо напредваща наука. В продължение на четири години тя проучва имунологичната реактивност при остър и хроничен стрес и това става тема на нейната дисертация. 

„Успяхме да изготвим алгоритъм на поведение при остър и хроничен стрес, който намира приложение в изследването не само на тези групи, но и на хора със стрес индуцирани заболявания като тревожни разстройства и депресии – разказва пред БНР-Пловдив д-р Мария Ивановска за работата си в лабораторията. – Нещата, които правим, са много комплексни и не е просто изследване на имунната система. Започва се с проверка на психо-емоционалното състояние, с 14 въпроса на Коен за оценка на стресовото състояние – как ние се възприемаме и преценяваме дали сме в състояние на стрес. След това се изследват показателите, включващи хормони, които се свързват с рецептори на имунните клетки – кортизол, норадреналин, адреналин, допамин, нашумелите покрай Covid пандемията Т-клетки и много други параметри. Надявам се в бъдеще да надградим това проучване.”

За да научните си цели д-р Мария Ивановска изследва 82 души, разпределени в три групи. В първата попадат практикуващи йога, за които се смята, че се намират в идеален баланс и не възприемат стреса като останалите хора. Докато в останалите две групи са разпределени студенти в изпитна сесия, както и лекари и представители на други стресиращи професии.


„Имаше случаи на хора, които твърдяха, че се намират в състояние на стрес от по-продължителен период – например повече от четири седмици – казва д-р Мария Ивановска. – Накрая се оказа, че те са в идеален баланс. Т.е. не всеки човек успява да прецени добре дали е под стресово състояние. Всъщност излиза, че най-често хората, които твърдят това, нямат промяна в имунната система. Докато при другите се установява точно обратното – колкото повече си мълчим, толкова по-значителни промени се оказват налице.”

Според младия учен т.нар. добър стрес ни прави по-компетентни, докато лошият се отразява върху имунната ни система и може да отслаби нашия имунитет. Д-р Мария Ивановска дава пример с радио интервюто, което за нея представлява остър стрес. И ако това се случва всеки ден, в крайна сметка ще доведе до промени в имунната й система и ще боледува по-често.

Мечтите се сбъдват”, каза д-р Мария Ивановска на церемонията по случай научните награди „Питагор”. И призова повече млади хора да се занимават с наука, последвайки нейната сбъдната мечта.

Съставил: Диана Цанкова (По интервю на Елена Крушкова БНР-Пловдив)

Снимки: БНР-Пловдив и архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цветан Найденов – един българин в Шаолин

Той е дете на прехода, роден в края на 1989 година в София. Израснал е с филмите за кунгфу и мистиката на манастира Шаолин в Китай. Пътят му минава през тренировки по айкидо, НАТФИЗ и класа на проф. д-р Александър Илиев, където завършва висшето си..

публикувано на 02.04.24 в 11:15

Красимир Караилиев от Братислава: Трябва да пазим България и да я показваме на света

Красимир Караилиев е роден в Словакия, но родът му е от България. Потомък е на български градинари, чиято слава се разнася в редица европейски държави към края на ХІХ и в първата половина на ХХ в. Споменът за трудолюбието и изкусното им майсторство е..

публикувано на 01.04.24 в 17:40

Нучи Гроздани - учителят от Поградец

Албанският град Поградец , разположен на югозападния бряг на Охридското езеро, е място, където живеят и работят немалко албански граждани с български произход. Градът е център на едноименната община в област Корча, Източна Албания . Поградец е..

публикувано на 29.03.24 в 09:10