Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Ивановска е най-добрият млад учен в България

Снимка: БНР-Пловдив

Как стресът влияе върху имунната ни система? Отговор на този въпрос търси д-р Мария Ивановска, която преди броени дни беше удостоена с най-престижното отличие за наука у нас – Голямата награда „Питагор” за млад учен. Годишната награда се връчва от Министерството на образованието и науката за съществен принос в развитието на науката.


Мария Ивановска е родена в северномакедонския град Куманово, но от 2006 г. живее в Пловдив, където завършва медицина и в момента работи в Катедрата по микробиология и имунология към Медицинския университет. Насочва се към имунологията, защото е бързо напредваща наука. В продължение на четири години тя проучва имунологичната реактивност при остър и хроничен стрес и това става тема на нейната дисертация. 

„Успяхме да изготвим алгоритъм на поведение при остър и хроничен стрес, който намира приложение в изследването не само на тези групи, но и на хора със стрес индуцирани заболявания като тревожни разстройства и депресии – разказва пред БНР-Пловдив д-р Мария Ивановска за работата си в лабораторията. – Нещата, които правим, са много комплексни и не е просто изследване на имунната система. Започва се с проверка на психо-емоционалното състояние, с 14 въпроса на Коен за оценка на стресовото състояние – как ние се възприемаме и преценяваме дали сме в състояние на стрес. След това се изследват показателите, включващи хормони, които се свързват с рецептори на имунните клетки – кортизол, норадреналин, адреналин, допамин, нашумелите покрай Covid пандемията Т-клетки и много други параметри. Надявам се в бъдеще да надградим това проучване.”

За да научните си цели д-р Мария Ивановска изследва 82 души, разпределени в три групи. В първата попадат практикуващи йога, за които се смята, че се намират в идеален баланс и не възприемат стреса като останалите хора. Докато в останалите две групи са разпределени студенти в изпитна сесия, както и лекари и представители на други стресиращи професии.


„Имаше случаи на хора, които твърдяха, че се намират в състояние на стрес от по-продължителен период – например повече от четири седмици – казва д-р Мария Ивановска. – Накрая се оказа, че те са в идеален баланс. Т.е. не всеки човек успява да прецени добре дали е под стресово състояние. Всъщност излиза, че най-често хората, които твърдят това, нямат промяна в имунната система. Докато при другите се установява точно обратното – колкото повече си мълчим, толкова по-значителни промени се оказват налице.”

Според младия учен т.нар. добър стрес ни прави по-компетентни, докато лошият се отразява върху имунната ни система и може да отслаби нашия имунитет. Д-р Мария Ивановска дава пример с радио интервюто, което за нея представлява остър стрес. И ако това се случва всеки ден, в крайна сметка ще доведе до промени в имунната й система и ще боледува по-често.

Мечтите се сбъдват”, каза д-р Мария Ивановска на церемонията по случай научните награди „Питагор”. И призова повече млади хора да се занимават с наука, последвайки нейната сбъдната мечта.

Съставил: Диана Цанкова (По интервю на Елена Крушкова БНР-Пловдив)

Снимки: БНР-Пловдив и архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Розовият трабант на Ина Николова или когато мечтите се сбъдват

Когато човек има мечта, нищо не може да му попречи да я осъществи. На младини Ина Николова мечтае, че някога ще си купи Трабант, ще го боядиса в розово и ще обикаля с него България. 25 години по-късно мечтата ѝ се сбъдва. Където и да се появи,..

публикувано на 10.05.22 в 11:11

Мария Петкова за пътя към корените и свободата в… Първомай

На 1 май ви отвеждаме в Първомай. Най-старият исторически документ, в който се споменава селището е от 1576 година. Днес хората, за които този малък южен български град е дом, са малко над 12 хиляди и имат двоен повод да празнуват – Денят на труда е..

публикувано на 01.05.22 в 10:25

Владислав Димитров за пътя от войната до благодарността към българите

63-ти ден от войната в Украйна. По данни на ООН над 5 милиона украинци са напуснали родината си от началото на военните действия, 94 300 от тях се намират на територията на България, от които над 84 хиляди вече имат статут на временна закрила..

публикувано на 27.04.22 в 10:24