Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автентичният фолклор е на фокус в Приморско

Снимка: архив

Всички, които имат в сърцето си място за български фолклор са добре дошли като участници или зрители на Първия фестивал за автентичен фолклор „Седянка край морето“. Най-малко 100 индивидуални изпълнители и 20 групи от различни области на страната ще излязат на сцената, съобщи един от организаторите на проявата Стойко Стойков. В рамките на два дни, 28 и 29 май, в Международния младежки център в Приморско, самодейците ще представят песни, родени на мегдана, танци и обичаи от своите населени места.

„Има участници от Северна България – Тутракан, Силистра, Русе, Варна, Бургас, тракийци има много, Нова Загора, Сливен – състави с добри ръководители, които се борят в тези трудни времена, – разказа ни организаторът. – Най-основното в този фолклорен фестивал „Седянка край морето“ е, че даваме път на сцената на малките деца, за да ги окуражим. Дори при тази пандемична обстановка, желанието е голямо. Естествено подготвили сме и много награди. За такива фестивали и събори е много важно да има хубава сцена, талантливи участници и академично жури, което да може да оцени по достойнство изпълненията, тъй като фестивалът има конкурсен характер. Желанието ни е да обърнем повече внимание на това, как са пели нашите баби и дядовци, как са свирили и танцували, затова поставяме акцент върху автентичния фолклор, обичаите и костюмите на българина.“

Председател на журито ще е Мария Градешлиева – директор на НУФИ „Филип Кутев“, сред членовете му са Ваня Монева – диригент на световноизвестния хор с нейното име и продуцент народна музика в БНР, фолклористът Петър Аркалиев и хореографът доц. Ивайло Иванов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45

В русенското село Черешово празнуват Дядовден

Единствено в русенското село Черешово в деня след Бабинден по стар стил отбелязват Дядовден. Празникът се отбелязва от 1957 година по идея на двама жители на селото – Дамян Хаджийски и Милчо Стефанов, - за да не се чувстват дядовците онеправдани. Прави..

публикувано на 22.01.24 в 04:50