Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Съвети към българите във Великобритания за новите правила за емигранти

Загуба на социални придобивки, услуги и дори депортация, грози граждани на ЕС без статут за уседналост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайният срок, до който гражданите на страни членки на ЕС, живеещи в Обединеното кралство трябва да си осигурят статут на уседналост там, е 30 юни. След тази дата, те ще загубят редица социални придобивки и достъп до услуги на територията на Великобритания. Към момента около 300 000 европейци вече са подали необходимите заявления и документи, но все още очакват отговор.

Българинът Нишан Джингозян от години живее и работи като общински служител в Обединеното кралство. Основател е на Български център за социална интеграция и култура, чрез който помага на сънародници, преминаващи през труден период на адаптация и ориентиране в административната и законодателна уредба в страната. По думите му, статутът за уседналост е задължителен за всички граждани на ЕС, устроили живота си в Обединеното кралство, тъй като без него, рискуват дори да бъдат депортирани, макар все още да няма конкретно решение и инструкции за подобна мярка:


„Вече бяхме свидетели на един огромен скандал, свързан с много граждани от афро-карибската общност, които са живели 30-40 години във Великобритания. Те бяха депортирани, така че опасенията са, че може да се стигне до втори подобен скандал“ – обяснява Джингозян в интервю за БНР.

Той е категоричен, че депортацията на групи българи от Кралството има потенциал да се превърне в сериозен проблем за нашата страна, тъй като социалната система, няма да е в състояние да поеме огромен брой безработни.

„Трябваше още много отдавна да започне една информационна кампания, която не се реализира, адресирана към българите във Великобритания, –категоричен е сънародникът ни. – Тя трябваше да им разясни какви права и задължения ще имат те след Брекзит. Не е тайна за никого, че голяма част от българите следят родните медии и се интересуват от това, което се случва в България, затова ролята им в този процес можеше, и все още може, да бъде по-голяма.“ 

Важна подробност за издавания от властите документ за уседналост е, че той не е на хартиен носител.

„Всички, които вече са го получили, трябва да докажат съществуването му. Те няма да получат физически документ или печат в техния паспорт, тъй като е само дигитален. Това е един огромен проблем за българите във Великобритания. Моят апел е първо да кандидатстват, а после да се запознаят със стъпките, необходими им да докажат този статут.“

Сънародниците ни не бива да се доверяват на нелицензирани емиграционни съветници. Всеки упражняващ подобна професия е длъжен да бъде регистриран в специален списък, който се допълва регулярно от Министерството на вътрешните работи на Великобритания.

Съставил: Йоан Колев /по интервю на Поля Станчева/

Още от категорията

Тараклийският университет „Григорий Цамблак“

Образователна реформа в Молдова предвижда "поглъщане" на Тараклийския университет

С решението си да реорганизира Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", превръщайки го в част от Държавния университет "Йон Крянга" в Кишинев, Министерството на образованието на Молдова забива нож в гърба на етническите българи. За това..

публикувано на 28.06.22 в 15:12

Непознатата история на българите в Таврия

Животът и съдбата на българските преселници в Таврия, които наброяват близо 40 000 души, заселени на територията на днешна Украйна и полуостров Крим, рядко са обект на изследвания, полемики и обсъждания. Липсата на достатъчна публичност по темата,..

публикувано на 27.06.22 в 15:55

Бесарабските българи в Бразилия не забравят своите корени

В периода 1925-1926 година около 10 000 бесарабски българи, подмамени от обещания за добре уреден живот, пристигат в Бразилия. Надеждите им обаче се оказват измамени. Те са принудени да работят на плантациите като бели роби в продължение на 2 години,..

публикувано на 23.06.22 в 13:55