Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвети към българите във Великобритания за новите правила за емигранти

Загуба на социални придобивки, услуги и дори депортация, грози граждани на ЕС без статут за уседналост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайният срок, до който гражданите на страни членки на ЕС, живеещи в Обединеното кралство трябва да си осигурят статут на уседналост там, е 30 юни. След тази дата, те ще загубят редица социални придобивки и достъп до услуги на територията на Великобритания. Към момента около 300 000 европейци вече са подали необходимите заявления и документи, но все още очакват отговор.

Българинът Нишан Джингозян от години живее и работи като общински служител в Обединеното кралство. Основател е на Български център за социална интеграция и култура, чрез който помага на сънародници, преминаващи през труден период на адаптация и ориентиране в административната и законодателна уредба в страната. По думите му, статутът за уседналост е задължителен за всички граждани на ЕС, устроили живота си в Обединеното кралство, тъй като без него, рискуват дори да бъдат депортирани, макар все още да няма конкретно решение и инструкции за подобна мярка:


„Вече бяхме свидетели на един огромен скандал, свързан с много граждани от афро-карибската общност, които са живели 30-40 години във Великобритания. Те бяха депортирани, така че опасенията са, че може да се стигне до втори подобен скандал“ – обяснява Джингозян в интервю за БНР.

Той е категоричен, че депортацията на групи българи от Кралството има потенциал да се превърне в сериозен проблем за нашата страна, тъй като социалната система, няма да е в състояние да поеме огромен брой безработни.

„Трябваше още много отдавна да започне една информационна кампания, която не се реализира, адресирана към българите във Великобритания, –категоричен е сънародникът ни. – Тя трябваше да им разясни какви права и задължения ще имат те след Брекзит. Не е тайна за никого, че голяма част от българите следят родните медии и се интересуват от това, което се случва в България, затова ролята им в този процес можеше, и все още може, да бъде по-голяма.“ 

Важна подробност за издавания от властите документ за уседналост е, че той не е на хартиен носител.

„Всички, които вече са го получили, трябва да докажат съществуването му. Те няма да получат физически документ или печат в техния паспорт, тъй като е само дигитален. Това е един огромен проблем за българите във Великобритания. Моят апел е първо да кандидатстват, а после да се запознаят със стъпките, необходими им да докажат този статут.“

Сънародниците ни не бива да се доверяват на нелицензирани емиграционни съветници. Всеки упражняващ подобна професия е длъжен да бъде регистриран в специален списък, който се допълва регулярно от Министерството на вътрешните работи на Великобритания.

Съставил: Йоан Колев /по интервю на Поля Станчева/

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учениците в неделните училища на о. Крит се готвят за изпит по български език

23-ма ученици от шест неделни училища към Сдружението на българите на остров Крит се подготвят усилено, за да докажат знанията си по български език. Изпити за ниво на владеене на езика ще се проведат на 31 май. "Сдружението на Българите на..

публикувано на 23.03.24 в 11:10

На "Тудорица" вицепрезидентът ще е при българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния на 22 и 23 март. В Букурещ тя ще посети българското неделно училище "Йордан Йовков". В Националната опера на Румъния Йотова ще открие изложбата "80 години от спасяването на българските..

публикувано на 22.03.24 в 11:20

Полицаи са били българин в Охрид, съобщи Фондация "Македония"

За поредно посегателство върху българин от Охрид - Яне Мургоски, сигнализира председателят на Фондация "Македония" Виктор Стоянов. Побоят е извършен от полицаи на македонската полиция в дома на Мургоски.  "В дома на пострадалия е била извикана..

публикувано на 21.03.24 в 09:25