Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бегония Магранер – испанката, която твори с платове от скрина на нашите баби

7
Снимка: Бегония Магранер

Вдъхновена от духа на България, въплътен в хората, културата и в старинната архитектура, Бегония Магранер пътува към страната ни като истински ценител и откривател на непознати светове. В България младата испанка идва многократно, дори в годината на пандемията. Тук я връщат както любовта към един българин, така и голямото й лично откритие – че от старите ръчно тъкани от нашите баби платове, може да се направи съвременно, практично, качествено и удобно…кимоно. Да, открила е чара на японската традиционна дреха при едно пътуване до Изтока. Оттогава мира не й дава идеята да претворява тази класическа дреха в модерно, ново облекло, с което да противопостави качеството на евтината ширпотреба.

Бегония Магранер

В търсене на още от хубавите стари български тъкани Бегония Магранер отново е в България. „Кимоната са по-скоро мода и истинско забавление за мен. Цял живот се старая да създавам нещо. Въпреки служебните ангажименти, в свободното си време творя” - разказва Бегония Магранер пред репортера на БНР Добромир Видев:

„За мен всичко започна от там, че бях много запалена по Япония. През 2019-а бях там за 11 дни. Харесваше ми това, да си купувам дрехи от различните пътувания и затова от Япония се върнах с два куфара дрехи, 19 кимона. А когато пандемията започна си казах, че е време да ги извадя и да видя, кое как мога да премоделирам, да комбинирам с друго облекло. Много от тях са удобни за носене, но не и във вида, в който ги имах, с тези широки ръкави. В същото време получих вдъхновение от българския текстил. В България съм живяла дълго време, тогава си купих стари платове, които не се правят вече. Бях събрала много български платове и си казах, че по време на пандемията вече е дошло времето да се заема и да ги вложа в практична дреха. Освен това в България идвам доста често, много се забавлявам тук. А хубавото е, че тези платове са ги правили навремето ръчно и с естествени прежди и цветове. Това е ценно, не се намира в магазините.“

В издирване на още български платове и антикварни магазини, испанката посещава старинен Пловдив:

„В Пловдив има нещо специално. Това е мястото, където намирам спокойствие. Всеки път, когато искам да избягам от напрегнатото ежедневие в София, просто отивам в Пловдив. Старият град е артистично, много красиво място, има много музеи и места за изкуство.“

Пловдив и други красиви места в България стават елегантен фон, който приляга на одеждите с български привкус на Бегония. Тук тя прави своите фотосесии, а после разпространява снимките сред приятели от цял свят.

„Когато направя кимоно му вдъхвам нов живот, като правя свои фотосесии. Скоро ще излязат мои снимки в едно румънско списание, защото в момента живея там. Опитвам се чрез кимоната да трансформирам една традиция, в друга. Моята цел е да правя уникални неща, всяко едно от моите кимона е единствено. Можеш да го съчетаеш с много прости дрехи, защото на практика то самото ще привлече вниманието. Когато човек има една интересна, качествена и хубава дреха, той вече няма да иска да има много, но некачествени облекла, купени за малко пари.“

Бегония вярва, че обличайки кимоно, човек се чувства по-значим, с повече настроение. Води я идеята за кръгова икономика, за модата, която позволява рециклирането и превръщането на стари дрехи или платове, в нови.

„Не съм избрала да дойда в България, съдбата ме доведе. Преди 17 години  имах добър живот в Мадрид, обаче почувствах, че животът ми се нуждае от промяна. Когато пътувах, навсякъде престоят ми се струваше много кратък. Така започнах работа в Институт „Сервантес”, първо ме изпратиха в Белград, после Манчестър, а след това - в България“, разказва Бегония Магранер.

Винаги правете каквото искате, каквото ви харесва - това е смисълът на живота, съветва ни испанката, влюбена в Изтока и България.

Съставил: Гергана Манчева /по интервю на Д.Видев, БНР-„Хоризонт“/

Снимки: Бегония Магранер 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10
Анита Екенова

Анита Екенова от Лион: С народния танц на сцената усещам, че нося цяла България със себе си

Ако българската държава трябваше да инвестира средства, за да направи 11 събития, посветени на българските празници и фолклор в Милано, да организира още толкова прояви в Мюнхен, в Копенхаген, в Лион, Атина или където и да било още в Европа, какъв ли..

публикувано на 21.03.24 в 06:30

Пътешественичката Изабела Шопова направи кисело мляко в условия, близки до тези в Космоса

Едва ли има момче, което да не е пожелавало да стане космонавт. Макар и по-рядко, такива стремежи имат и момичетата. Сред тях е и пътешественичката Изабела Шопова, чийто най-голям герой в детството е Юрий Гагарин . Жената описва пътуванията си и в..

публикувано на 18.03.24 в 11:05