Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска изкупна цена и залежала продукция – пречки пред тазгодишната лавандулова реколта

Снимка: БНР-Шумен

България се намира в челото на производителите на лавандулово масло в света, като преди няколко години бе изместила дори Франция. Традиционни пазари, за които страната ни изнася лавандулово масло са САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Китай, Близкият и Далечният Изток, Виетнам, Мароко, Египет, Израел, Турция и др. Тази година производителите не бързат да правят прогнози за реколтата, чиято беритба започва в началото на месец юли. Причините са свързани както с пандемията от Covid-19, така и със свързаното с нея залежаване на огромно количество нереализирана продукция от миналогодишната кампания.

Петър Христов
Петър Христов е председател на Националната асоциация на производителите на етерични масла в България, в която членуват около 100 производители. По думите му:

„Всеки от тях се сблъсква с ниската изкупна цена и невъзможността да реализира части от миналогодишната продукция. Смея да твърдя, че имаме членове, които получават здравословни проблеми заради невъзможност да реализират продукцията си. Водещо за хората е да работят на някаква печалба, за да могат да изхранват семействата си. В момента, на тази изкупна цена от 25 до 50 лева за килограм масло, това е невъзможно. Някои колеги се отказаха, разораха нивите или ги дадоха под наем. Важно е и какъв сорт отглеждаш, защото качеството му определя по-високата цена.“


Самият Христов се грижи за около 300 декара насаждения, иначе количеството им в страната постоянно се мени. Надява се държавата да подпомогне производителите, като ги субсидира с между 50 и 100 лева на декар лавандула.

Членовете на Асоциацията отглеждат около 14 000 декара лавандула, които се намират главно в т.нар. Житница на България – Добруджа. Това е един от регионите, наред с Розовата долина и Старозагорско, в който са концентрирани най-голям брой производители.


Потенциалът за развитие на производството на лавандула и други етеричномаслени култури у нас е голям, тъй като страната ни има изключително подходящ климат, почва, достатъчно специалисти и агрономи, висококачествени сортове и най-вече достатъчно добра разпознаваемост на световните пазари. Освен в производството на парфюми, лавандулата е силно застъпена в множество козметични продукти като кремове, пасти за зъби, води за лице и уста, както и различни лекарства и мехлеми за различни натъртвания и болки.


Лавандулата може да се използва и за облекчаване на рани и изгаряния, тъй като съдържа танини, които убиват бактериите и не допускат инфектиране.

Снимки: БГНЕС, БНР-Шумен, dobrudjabg.com, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Владимир Малинов и Димитър Главчев

Първата доставка на ядрено гориво от “Уестингхаус” вече е в АЕЦ “Козлодуй”

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания “Уестингхаус”, вече е на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов, който заедно с премиера Димитър Главчев посети централата. През..

публикувано на 20.04.24 в 15:14

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58