Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънско изкуство гостува на Градската галерия във Варна

10
Андрей Чуботару
Снимка: архив УНАрте

Нови произведения графика и скулптура на 15 водещи румънски автори, преподаватели в Университета за изкуства в Букурещ УНАрте могат да бъдат разгледани в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна до 15 юни. Куратор на проекта е познатият на българската артистична общност Овидиу Кроитору, който миналата година представи свои ретроспективни работи от последните 20 години в самостоятелна изложба в морската ни столица. Отскоро Кроитору е ръководител на департамента по графика на УНАрте и е силно мотивиран да развива още по-активно международната дейност на университета. Настоящата изложба е именно резултат от такова международно сътрудничество между катедра „Визуални изкуства“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ с ръководител проф. Валери Чакалов и УНАрте-Букурещ.

Кураторът определя изложбата като компактна, а работите – много различни, но заредени с дълбочина при предаването на състоянията, през които артистите преминават, особено във време на пандемия. След толкова дълго време, през което пандемията ни държеше далеч от почитателите на изкуството, ние се радваме да дойдем във Варна”, сподели Овидиу Кроитору.


Проф. Валери Чакалов, по чиято покана се развиват връзките с Букурещкия арт университет, признава, че в условията на пандемия пред всички преподаватели е имало много сериозни предизвикателства. Едно от най-големите е било поддържането на мобилността на художествените практики.Изключително сериозни усилия са били насочени в посока на живата визуална комуникация. Проф. Чакалов и Овидиу Кроитору са категорични, че в тези тежки за изкуството и за академичната общност времена подобни изложби поддържат увереността на артистите в мостовете, които градят със своето творчество.


Редактор: Весела Кръстева
Снимки: архив УНАрте



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици..

публикувано на 08.04.24 в 09:31