Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънско изкуство гостува на Градската галерия във Варна

10
Андрей Чуботару
Снимка: архив УНАрте

Нови произведения графика и скулптура на 15 водещи румънски автори, преподаватели в Университета за изкуства в Букурещ УНАрте могат да бъдат разгледани в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна до 15 юни. Куратор на проекта е познатият на българската артистична общност Овидиу Кроитору, който миналата година представи свои ретроспективни работи от последните 20 години в самостоятелна изложба в морската ни столица. Отскоро Кроитору е ръководител на департамента по графика на УНАрте и е силно мотивиран да развива още по-активно международната дейност на университета. Настоящата изложба е именно резултат от такова международно сътрудничество между катедра „Визуални изкуства“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ с ръководител проф. Валери Чакалов и УНАрте-Букурещ.

Кураторът определя изложбата като компактна, а работите – много различни, но заредени с дълбочина при предаването на състоянията, през които артистите преминават, особено във време на пандемия. След толкова дълго време, през което пандемията ни държеше далеч от почитателите на изкуството, ние се радваме да дойдем във Варна”, сподели Овидиу Кроитору.


Проф. Валери Чакалов, по чиято покана се развиват връзките с Букурещкия арт университет, признава, че в условията на пандемия пред всички преподаватели е имало много сериозни предизвикателства. Едно от най-големите е било поддържането на мобилността на художествените практики.Изключително сериозни усилия са били насочени в посока на живата визуална комуникация. Проф. Чакалов и Овидиу Кроитору са категорични, че в тези тежки за изкуството и за академичната общност времена подобни изложби поддържат увереността на артистите в мостовете, които градят със своето творчество.


Редактор: Весела Кръстева
Снимки: архив УНАрте



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Персонажи от българския театър представя галерия "България" в Рим

"Нощни персонажи" – така е наречена експозицията, посветена на българския театър, която ще бъде представена на 23 март в историческия център на Рим. Изложбата е един от най-забележителните проекти, които свързваме с европейската инициатива "Нощ на..

публикувано на 22.03.24 в 06:25

"Пътешествието на българските книги" в Париж, Страсбург и Лион

В Париж на 25 март от 18:30 часа местно време стартира третото издание на кампанията "Пътешествието на българските книги", популяризираща съвременната българска литература във Франция. Това ще бъде литературна среща, която ще се проведе в "360..

публикувано на 20.03.24 в 21:30

Представят българския превод на романа "Адамовото ребро" от македонската писателка Оливера Николова

В Културно-информационния център на Република Северна Македония в София ще бъде представен романът "Адамовото ребро" от Оливера Николова. Книгата, която излезе от печат тази година, в издание на Издателство "Изида", ще бъде представена тази вечер в..

публикувано на 20.03.24 в 15:22