Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нестинарски игри за Свети Константин и Елена

Снимка: БГНЕС

Традиционните нестинарски игри са част от програмата, с която село Българи ще отбележи Деня на Св.св. Константин и Елена по стар стил – 3 и 4 юни. Празникът е знак за дълбоката връзка на местните хора с народните обичаи и повод за преклонение и почит към двамата светци. 

На 3 юни от 10.00 часа ще се проведе традиционният нестинарски обред, включващ извеждането на иконите от църквата и отправянето на шествие към Азямото, където иконите се измиват и се извършва водосвет.

Вечерта ще бъде изнесена фолклорна концертна програма, последвана от нестинарски игри.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37