Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в Одеса почетоха Христо Ботев и загиналите за свободата ни

Снимка: Конгресс болгар Украины

С полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Одеса и рецитация на стихове, българите в Украйна отдадоха почит на поета-революционер и на загиналите за свободата на България, информира пресцентърът на всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

За да почетат героите, пред паметника на Ботев се събраха представители на Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ и на Българския младежки клуб „Актив“, както и много българи, живеещи в Одеса. 

„Христо Ботев е символ на борба, родолюбие и промяна. Чрез словото той успява да събуди хиляди български сърца, чрез делото – да обедини хиляди български герои. Голяма част не се върнаха, но всички те върнаха България. Нека помним нашата история и достойно я предаваме на бъдещето поколение“ – се казва в обръщение на българската организация по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Паметникът на Христо Ботев в Одеса е открит на 13 ноември 2009 г., също по инициатива на "Конгрес на българите в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изтича срокът, в който мисиите ни зад граница да поискат съгласие за провеждане на избори

Днес изтича срокът, в който ръководителите на българските мисии зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 9 юни т.г. и разкриване на секции в дипломатическите и консулските мисии и извън тях...

публикувано на 14.04.24 в 10:58

В Канада ще честват Ден на България в Шипка, Онтарио

От Генералното консулство на България в Торонто поканиха наши сънародници в Канада и канадските граждани да отпразнуват заедно Деня на България в град Шипка. Градчето в провинция Онтарио е основано преди повече от 150 години, а името му е вдъхновено..

публикувано на 14.04.24 в 05:05
Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49