Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в Одеса почетоха Христо Ботев и загиналите за свободата ни

Снимка: Конгресс болгар Украины

С полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Одеса и рецитация на стихове, българите в Украйна отдадоха почит на поета-революционер и на загиналите за свободата на България, информира пресцентърът на всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

За да почетат героите, пред паметника на Ботев се събраха представители на Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ и на Българския младежки клуб „Актив“, както и много българи, живеещи в Одеса. 

„Христо Ботев е символ на борба, родолюбие и промяна. Чрез словото той успява да събуди хиляди български сърца, чрез делото – да обедини хиляди български герои. Голяма част не се върнаха, но всички те върнаха България. Нека помним нашата история и достойно я предаваме на бъдещето поколение“ – се казва в обръщение на българската организация по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Паметникът на Христо Ботев в Одеса е открит на 13 ноември 2009 г., също по инициатива на "Конгрес на българите в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български деца написаха свои закони в столицата на щата Тексас

Ученици от Първо българско училище “Елин Пелин“ – клон в Остин, Тексас, написаха свои закони на занятие по повод 16 април – Деня на Търновската конституция, стана ясно от публикация във фейсбук. “Всички хора правят смешки”, “Всяко дете..

публикувано на 18.04.24 в 18:48

Може да се подават заявления за гласуване в чужбина на 9 юни

До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за гласуване извън страната за двата вида избори - за европарламент и за Народно събрание, които ще се произведат на 9 юни. Това става известно от решение на Централната избирателна комисия...

публикувано на 18.04.24 в 17:26

Йорданка Христова ще бъде гост на третия Парад на България в Чикаго

Грандамата на българската поп музика Йорданка Христова ще е специален гост на третия Парад на България в Чикаго по случай 24 май, съобщи bgvoice. Парадът събира на едно място всички български училища, фолклорни и танцови състави, културни..

публикувано на 17.04.24 в 22:05