Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха санкции на трима българи и 64 техни компании

| обновено на 02.06.21 в 19:31
Снимка: архив

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица за значителната им роля в корупцията в България, както и на принадлежащи им общо 64 компании. Това се казва в съобщение на сайта на американското финансово министерство. 

Мерките са насочени срещу Васил Божков, представен като „известен български бизнесмен и олигарх“, Делян Пеевски – „бивш депутат“, и Илко Желязков, бивш заместник-ръководител на Държавната агенция за технически операции.

За Васил Божков в съобщението се твърди, че е подкупвал държавни служители, сред които „настоящ политически лидер“. Той също планирал по-рано тази година да предостави сума пари на бивш държавен служител и на български политик, за да му помогнат да създаде канал за влияние на руски политически лидери върху български официални лица.

За Делян Пеевски от американското Министерство на финансите твърдят, че „редовно бил замесен в корупция“, използвайки влиянието си. Той е обещавал на политици политическа подкрепа и позитивно медийно отразяване в замяна на протекции от криминални разследвания, информира БНР „Хоризонт“.

Илко Желязков е описан като подставено лице, чрез което Пеевски е участвал в корупционни схеми с издаване на документи за пребиваване на чуждестранни граждани.

С наложените на Божков, Пеевски и Желязков санкции се блокират цялата им собственост и собственически права, които се намират в САЩ. 

„Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават. Това публично обявяване на санкции срещу лица в рамките на глобалната програма за санкции по закона „Магнитски“ показва, че сме ангажирани да се борим с корупцията, където и да се проявява тя“, заявява Андреа Гаки, директор на службата за контрол на чуждестранните активи.

Във връзка с оповестена от Държавния департамент на САЩ информация за мерки по закона „Магнитски“ спрямо български физически и юридически лица от българското Министерство на външните работи заявиха: „Върховенството на закона е в основата на демократичния процес във всяка правова държава. В отношенията с нашите партньори и съюзници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че борбата с корупцията във всичките й форми следва да бъде безусловен наш принципен и практически приоритет“. От ведомството изразиха увереност, че взаимодействието между София и Вашингтон продължава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЦИК

"Избираме заедно" – слоганът за изборите за Евро- и български парламент

От 16 април Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1 - за Евро- и български парламент, насрочени за 9 юни, предаде репортерката на БНР Цветелина Стоянова. Слоганът за изборите ще бъде „Избираме..

публикувано на 15.04.24 в 18:16

Над 1 милион лева от "Америка за България" за туризма в българския Северозапад

17 проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". За тях ще бъдат предоставени 1 312 000 лв. за развитието на туристически продукти и..

публикувано на 15.04.24 в 18:06

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ

След широко допитване до членовете си партия "Зелено движение" напуска коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" и ще се яви на европейските и предсрочните парламентарни избори на 9 юни отделно. Предстои да бъде решено дали тя..

публикувано на 15.04.24 в 17:56