Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски бестселър за деца разказва историята на един българин

Снимка: архив

За първи път на български език излиза романът „Добри“, посветен на истории от детството на българина Атанас Качамаков, емигрирал в САЩ в началото на XX в. Книгата на американската писателка Моника Шанън е преиздавана многократно в САЩ, а през 1935 г. е отличена със златен медал "Джон Нюбъри" - най-престижната американска награда за детско-юношеска литература. В журито участвала и тогавашната Първа дама Елинор Рузвелт. 

Творбата дълги години остава непозната в България, а информация за нея съществува само във връзка с автора на илюстрациите – а това е самият герой в нея Атанас Качамаков. Той е български скулптор, който заминава през 1924 г. за Съединените американски щати. Там се среща с талантливата писателка Моника Шанън, която чува разказите му за България, за детството, за неговата мечта да стане художник и от тях черпи идеи за своя роман за деца. Той е издаден през 1934 г. със заглавието "Добри", разказа за БНР Слава Иванова, изпълнителен директор на "13 века България", с чиято помощ книгата излиза на български език 87 години след американския ѝ триумф.

Има една духовна България, чиято територия е много по-голяма от географската и не се измерва в квадратни километри. Тази духовна България няма граници, тя е там, където има и един българин, който пази българското и го разпространява, където се говори и пише на български език“, изтъкна вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе гост на представянето на първото българско издание на романа „Добри“.

Съставил: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45

Персонажи от българския театър представя галерия "България" в Рим

"Нощни персонажи" – така е наречена експозицията, посветена на българския театър, която ще бъде представена на 23 март в историческия център на Рим. Изложбата е един от най-забележителните проекти, които свързваме с европейската инициатива "Нощ на..

публикувано на 22.03.24 в 06:25

"Пътешествието на българските книги" в Париж, Страсбург и Лион

В Париж на 25 март от 18:30 часа местно време стартира третото издание на кампанията "Пътешествието на българските книги", популяризираща съвременната българска литература във Франция. Това ще бъде литературна среща, която ще се проведе в "360..

публикувано на 20.03.24 в 21:30