Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предвидимост, масова ваксинация, ковид хотели или как да спасим туристическо лято 2021?

Снимка: Венета Николова

В момента туристите търсят повече сигурност и предвидимост. Те по-малко се влияят от цени, допълнителни атракции, качество на обслужване и други фактори, които определяха поведението им преди ковид кризата, смята Иван Грошев, чиято компания е водещ туроператор на британския пазар. Спадът в резервациите на туристите от Великобритания е между 80 и 90 %, но подобно е положението и с други наши пазари, алармират работещи в сектора. В началото на юни морските ни курорти са необичайно тихи, а браншът се чуди как да спаси сезона.

България дълго време беше пасивна, тя не съумя да изпрати подходящите послания в чужбина, че е сигурна дестинация, която взема мерки срещу заразата и гарантира безопасното пребиваване на гостите си, убедени са Грошев и колегите му. Освен това мерките, които имат пряко отношение към туристическия бранш у нас се обявяваха в последния момент. „Например редът за влизане на чужди граждани в България от 1 май т.г. беше публикуван чак на 30 април. Това на практика провали Великденските почивки на румънския пазар, защото едва ли румънците чакат  полунощ на 30 април, за да решат дали ще пътуват за страната ни“- недоумява Иван Грошев. И още:

„По отношение на ковид хотелите, тук има страхотен негатив и това се посочва от туроператори като минус. Туристът е оставен сам на себе си, когато даде положителен PCR тест в курорта. В Кипър и Гърция държавата поема неговия престой в определени ковид хотели или места за настаняване на карантинираните. У нас обаче ние казваме:„Всекида се оправя сам по начина, по който сметне за добре“. Сега е най-адекватният момент, в който държавата трябва да определи ковид хотелите или местата за настаняване на карантинираните и да гарантира, че ще поеме разходите по тяхното пребиваване там. Много хора контрират - „Да, но има застраховки!“. Застраховката, обаче, покрива лечението, не и престоя. А когато  трябва да останете тук още 14 дни, това са сериозни допълнителни разходи.”

Държавата трябва час по-скоро да изготви концепция за безопасност на туристите, която да представи на водещите ни задгранични пазари. Само така ще успеем донякъде да компенсираме очаквания драматичен срив на чужди летовници това лято, смятат от бранша. Какво още може да се направи, за да се спаси сезонът?

„Ваксинацията трябва да се ускори, защото това е един от критериите, по които държавите решават в какъв сегмент ще попадне дадена дестинация – дали примерно ще е „зелена“, „оранжева“ или „червена“ зона и какви предупреждения за пътуване ще отправят към гражданите си властите- казва Иван Грошев. – За жалост, в България дадохме доста пространство на антиваксърите да популяризират идеите си. Но ако имаме висок процент на ваксинирани, клиентите ще бъдат по-спокойни и мотивирани да се запишат за почивки у нас. Освен това здравните власти трябва много внимателно да следят дали се спазват противоепидемичните мерки в туристическте зони -  да няма струпване на хора по ресторанти и дискотеки  и пр., защото това много бързо се отразява в чуждите медии.“

И все пак, какви са прогнозите за предстоящия летен сезон?

„Всяка прогноза в момента е несериозна, така че в кръга на шегата, прогноза мога да ви дам в края на септември“, казва в заключение Иван Грошев.

Снимки: Венета Николова

Още от категорията

Призрачни кораби и каменна гора – подводното гмуркане е хит в Созопол това лято

Подводното гмуркане с опознаването на дълбините на Черно море са сред най-търсените атракции в Созопол това лято. В момента местните водолазни клубове работят на пълни обороти. Не е необходимо да притежавате специални умения, за да се потопите в..

публикувано на 05.08.21 в 10:02

Защо напливът на българи не може да компенсира спада на чуждите туристи в Слънчев бряг

В разгара на лятото плажовете на южното ни Черноморие са пренаселени. Навсякъде звучи българска реч. Зачестиха сигналите за неспазване на препоръките за дистанция в условията на пандемия поради струпване на хора. На някои места се стигна и до пререкания..

публикувано на 02.08.21 в 13:29

Пампорово става дестинация и за лечебен туризъм

Ски курортът Пампорово от години привлича туристи не само през зимата, но и през топлите месеци с модерните спа центрове, басейните на открито, както и с възможности за спорт и пешеходни преходи в Родопите. От това лято обаче, стопаните на един..

публикувано на 01.08.21 в 10:35