Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции в България след американските санкции

Снимка: архив

Ден след като САЩ наложиха санкции по закона „Магнитски“ на знакови фигури в България, намиращият се в Дубай хазартен бос Васил Божков заяви, че е „единственият, който официално е подал сигнал до САЩ, вместо да го разгледат, американците са го обърнали срещу него и му налагат санкции“. По думите му от 2014 до 2020 г. той е бил рекетиран от Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов и само за последните три години от този период им е дал 60 милиона лева рекет (над 30 млн. евро).

На брифинг бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отрече ГЕРБ да е получавала каквито и да е финанси от бизнесмена Божков. Борисов заяви, че подкрепя действията на САЩ и че от месеци страната работи по тези теми.

В пост във „Фейсбук“ лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов написа: „Гражданското общество в България е в основата на вчерашната позиция на САЩ. Защото всичко, което е написано в доклада, българското гражданско общество го знаеше много преди вчерашния ден и го изразяваше на площадите и улиците“.

„Защо трябва САЩ отвън да ни казват какво да правим? Очевидно правоохранителните органи не са си свършили работата“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова и призова главния прокурор Иван Гешев да започне мащабни разследвания.

ДПС поиска доказателства от САЩ за обвиненията и обяви, че докато не ги получи, ще подкрепя Делян Пеевски, според когото разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт.

От „Демократична България“ коментираха, че сега погледите се насочват към всички, които позволиха явленията „Пеевски“ и „Божков“ да станат факт.

           


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16

Служебното правителство положи клетва в парламента

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за..

публикувано на 09.04.24 в 09:39

Балканските страни трупат опит в своя път към ЕС

Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза зам.-министърът на външните работи на Северна Македония Фатмире Исаки пред форума в София "ЕС среща Балканите". Според нея има разлики в развитието на всеки един нов член , но няма..

публикувано на 08.04.24 в 14:44