Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството съживява бизнеса с държавни гаранции за бързи кредити

Асен Василев, Гълъб Донев и Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

В страната се усеща плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и възстановяване. Това се потвърждава и от нивото на безработицата, което към 2 юни е 5,65%. Спрямо година по-рано спадът е от 37%, съобщи служебният социален министър Гълъб Донев.

Ще продължи прилагането на мярката 60/40 за стимулиране на заетостта с още два месеца. До момента по нея са изхарчени над 700 млн. евро. "Продължава разработването на нови мерки до края на годината, така че българските работодатели да почувстват една солидна подкрепа от държавата и да бъдат на конкурентно ниво с работодателите от страните членки в ЕС", допълни министърът.

Развързваме ръцете на банките. Малкият и среден бизнес ще имат възможност за бързо възстановяване и достъп до оборотни средства, обяви и служебният министър на икономиката Кирил Петков. С фонд от 1,25 млрд. евро, държавата ще гарантира пред търговските банки заемите за бизнеса да се отпускат без обезпечения. „Това означава, че в рамките на 10 дни може да кандидатствате, само ако сте истински бизнес, с документи за последните 3 години, да може да вземете до 80% от своите приходи“, каза Петков. Министърът определи 10-дневния срок за кандидатстване като безпрецедентен. Заемите ще са със срок за погасяване до 7 години. От кредитния инструмент ще могат да се възползват и самоосигуряващите се лица, съобщи репортерът на БНР Марта Младенова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05