Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Ангелов: Радвам се, че съм с моята любима българска публика

Световноизвестният пианист празнува 3х20 с поредица концерти в родината си

Снимка: архив

В началото на своята впечатляваща кариера Людмил Ангелов печели редица отличия от престижни международни конкурси – „Фредерик Шопен“, (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция). Изнасял е рецитали и камерни концерти на няколко континента, бил е солиcт на някои от най-добрите световни оркестри, под диригентството на големи имена. Някои от залите, в които е свирил – „Музикферайн“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Линкълн център“ в Ню Йорк, „Ла Скала“ в Милано, BOZAR в Брюксел, Операта в Монте Карло, „Аудиторио насионал“ в Мадрид, залата на Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава... Албуми с негови изпълнения са издадени от големи световни компании. Днес той е сред най-известните съвременни пианисти, с активна концертна и педагогическа дейност. Професионалният му живот е свързан с различни държави, но никога не е прекъсвал връзката си с България и българската публика.

В края на юни Людмил Ангелов навършва 60 години. По този повод Софийската филхармония организира три концерта, които представят различни страни на музикантското му битие. Като камерен изпълнител го чухме в програмата „Людмил Ангелов и приятели“, заедно с Виктория Василенко (пиано), Румен Цветков (виола) и Струнен квартет „Филхармоника“.

„Очаквам с голямо нетърпение втория концерт от поредицата „Людмил Ангелов 3х20“ на 6 юни в зала „България“ – споделя пианистът. – Програмата е съставена изцяло от произведения на Джордж Гершуин. Аз ще изпълня „Рапсодия в синьо“.Много се радвам, че ще имам възможност да съм първият пианист, който ще свири на новия роял, закупен от Софийската филхармония за зала „България“. Ще бъде наистина специално изживяване за мен. Предстои ми концерт в Пловдив, на Фестивала за камерна музика, заедно с Румен Цветков ще изпълним прекрасна руска програма. Последният от трите концерта „3х20“ е солов рецитал и ще бъде точно на рождения ми ден – 27 юни. В програмата съм включил творби от Шопен и други полски пианисти-композитори. И трите събития са част от международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Непосредствено след това ще започне моят пореден майсторски клас в Нов български университет, който ще се проведе от 28 юни до 10 юли, а заключителният концерт на най-добрите участници ще бъде в зала „България“. Прекрасно е, че НБУ и тази година подкрепя младите таланти.“


Пианистът се надява скоро животът ни да се върне към предишното си темпо: „Хората на изкуството трябва да пътуват, да се срещат с публиката по света. Артистът е космополит, той не може да принадлежи на едно конкретно място. През последната година тази обичайна динамика на живота ни пострада по разбираеми причини. Надявам се, че ще се върнем към това, което правехме преди. В момента съм в България и се радвам, че мога да споделя, това, което правя с моята любима българска публика.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Генерално консулство на България в Ню Йорк

Фани Менделсон и Клара Шуман на "Българските концертни вечери в Ню Йорк"

Концерт от инициативата "Български концертни вечери в Ню Йорк" ще се състои тази вечер от 18.30 ч. в Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк. В рамките на събитието ще се изявят Стани Димитрова - цигулка, Чие-фан Иу - виола, Адриан Дауров..

публикувано на 19.03.24 в 15:06

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното..

публикувано на 18.03.24 в 10:05
Момент от репетицията на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин в Първо студио. На пианото – Алексей Чернов.

Радиосимфониците отмениха концерта си за днес

В памет на Негово светейшество Българският патриарх Неофит и Софийски митрополит, БНР отмени насрочения за днес концерт на Симфоничния си оркестър. Концертът „Изкуството на живо“, който трябваше да се състои днес в Зала България,  беше с гост-диригент и..

публикувано на 15.03.24 в 13:35