Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският бизнес: Основен проблем в България са липсата на кадри и корупцията

Снимка: Германо-Българска индустриално-търговска камара

Анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара посочва като основен проблем за бизнеса в България корупцията, престъпността и липсата на прозрачност при обществените поръчки, предаде репортерката на БНР Наталия Ганчовска. Анкетата за бизнес средата у нас се провежда за 15-та година сред членовете на камарата. 97% от анкетираните посочват, че биха избрали отново да инвестират в България, 41% смятат страната ни за атрактивно място за инвестиции. Почти половината от участниците в анкетата (48%) оценяват състоянието на своята компания като добро.

30% от анкетираните фирми планират да наемат нови служители, докато 13% най-вероятно ще се разделят с част от персонала си. Половината от компаниите се затрудняват при намирането на квалифицирани работници. В тази връзка според анкетираните в България е необходимо въвеждането на елементи от наложилата се в Германия система за дуално професионално обучение.

87% от компаниите оценяват положително членството на България в ЕС. 67% от запитаните желаят въвеждането на еврото, 18% са "против".

По отношение на инфраструктурата страната ни се нарежда на 10 място сред 16-те държави от Централна и Източна Европа.

За пореден път най-голямо е недоволството на компаниите от борбата с корупцията и престъпността. 81% от анкетираните са много недоволни или недоволни, а 70% от тях са много недоволни или недоволни от непрозрачността при обществените поръчки.

На въпроса ”Кои последици от коронавирусната пандемия оказват най-голямо въздействие върху вашата компания?“ – 69% от анкетираните посочват ограниченията при пътуване, а 47% анулирането на търговски събития и панаири. 61% от участниците в анкетата очакват икономиката на България да се възстанови през 2022 г. и оборотът на компания им от времената „преди коронавируса“ да се възвърне също през 2022 г. Относно мерките, предприети от правителството за смекчаване на икономическите последици от коронавирусната пандемия само 15% са доволни, а недоволните от тях са 25%.

Германия представлява най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. По данни на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия търговският стокообмен между България и Германия за 2020 г. възлиза на 8,207 млрд. евро, т.е. има спад с 3,6% през 2020 г. в сравнение с 2019 г., предаде БГНЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24

ГЕРБ предлагат продажба или спиране на газопровода „Балкански поток“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила спиране или приватизация на газопровода "Балкански поток". Повод за изказването му е предложението на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) за създаване на временна..

публикувано на 03.04.24 в 15:09

Натрупаната инфлация за последните 3 години е 30%

Националният статистически институт (НСИ) очаква висока оценка от проверката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза пред БНР председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов. До края на април ще има доклад и юни се очаква да..

публикувано на 31.03.24 в 16:03