Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На плаж в България

С повишено внимание край водоемите през летния сезон

Снимка: БНР -архив

В топлите летни месеци туристите търсят прохлада край морския бряг или прекрасните планински реки и язовири. За да се чувстват в безопасност край многобройните неохраняеми водоеми в страната, „нека хората почиват край тях, но по никакъв начин да не се изкушават да се къпят“, съветва директорът на Водноспасителната служба към БЧК Антон Налбантов.

Статистиката показва, че 3200 души са спасените от удавяне през 2020 година в България. Жертвите за цялата година са 83, като 70% от удавянията са станали в реки, канали и микроязовири във вътрешността на страната. За да запазим единствено щастливи спомени от нашата почивка, е добре да изберем някой от многобройните комплекси с басейн или един от близо 100-те охраняеми плажове по българското Черноморие, категоричен е Налбантов. Освен заради спасителите, везните за избор на такъв тип плажове натежават и заради обезпечеността им с медицински екипи. Въпреки продължаващата пандемия от Covid-19, подобни екипи ще са на разположение на летовниците и през този сезон:

„Българският червен кръст ежегодно организира такива курсове в своя учебен център в Созопол, където медицински лица преминават специално обучение за действия при водни инциденти. Така че, надявам се, че те ще компенсират и ще има достатъчен брой за всички плажове“ – поясни Антон Налбантов.



По думите му, броят на лекарите зависи от големината на плажовете. Според изискванията медицинско лице трябва да има на всеки плаж, а на тези с над 5 спасителни поста – реанимационен екип, линейка и медицински пункт.

Освен за медицински персонал, Българският червен кръст ежегодно организира едномесечни курсове за спасители, през които са преминали над 20 хиляди души. Кандидатите трябва да имат навършени 17 години, да са физически здрави  и с добри плувни умения. Подлагането на психотест все още не е задължително условие, макар според директора на Водноспасителната служба, това да е необходимо преди началото на подготовката.



БЧК обучава спасители от 1964 г., като преди 1989 г. всяка година са се обучавали по около 2500 – 3000 спасители, след което бройката им намалява наполовина. Всяка година се издават талони за правоспособност на между 2000 – 3000 спасители, уточни председателят на Националната комисия по водно спасяване доц. Стоян Андонов.

Специалистите съветват семействата, избрали да почиват на плажа с малки деца, да следят внимателно всяка тяхна стъпка. Въпреки че са на своя пост, за да се грижат за нас, лекарите и спасителите няма как да поемат ролята да наглеждат стотици деца през целия ден.

За да бъдат предотвратени инциденти и с възрастни хора, Налбантов припомня базисните предпазни мерки, които трябва да знаят както българите, така и чужденците, избрали да почиват по Черноморието това лято:

„Не влизайте в морето, дори на охраняем плаж, ако непосредствено преди това сте употребили алкохол или наркотични вещества. Изчакайте минимум два часа след обилно хранене. Не стойте твърде дълго на слънце, ако сте по-възрастни. Много често се случват инциденти и извън водата, вследствие на получени инсулти или инфаркти от прегряване. Тези неща  трябва да се знаят от всички, ако искаме да останем здрави и да се забавляваме на плажа“, пояснява Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към БЧК.

Снимки: БНР -архив, БЧК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10
 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10