Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творби на Мартина Вачева и Недко Солаков са част от международна изложба в Берлин

Международната пътуваща експозиция „Diversity United. Contemporary European Art“ се открива днес в германската столица

Недко Солаков, Трима, 2007
Снимка: Христофор Балабанов

Основната цел на изложбата е да представи най-актуалните артистични хоризонти на Европа, като разглежда съвременното европейско изкуство след падането на Желязната завеса и подчертава значението на междукултурния разговор днес. На фокус са теми като свободата и демокрацията, страхът от бъдещето, солидарността и разделението, пандемията и глобализацията, миграцията, територията, както и политическата и личната идентичност. Експозицията показва произведения на 90 утвърдени и млади художници от 34 държави.

В „Diversity United. Contemporary European Art“ България е представена от международно признатия художник Недко Солаков, чиито работи са показвани на най-престижните форуми за съвременно изкуство, сред които „Документа“ в Германия и Венецианско Биенале. Негови творби са притежание на над 50 музейни и корпоративни колекции, включително MоMA (Ню Йорк), Tate (Лондон), Център Помпиду (Париж).

Мартина Вачева, Glory Nature, 2020

Младата Мартина Вачева пък е представител на новото поколение съвременни артисти у нас, като първата си самостоятелна изложба прави само преди 5 години в родния й Пловдив. Днес биографията й включва самостоятелна изложба в един от трите най-големи музеи в Германия Folkwang Museum и наградата на 33-ото биенале Ljubljana Biennial of Graphic Arts.

 „Diversity United. Contemporary European Art“ ще бъде открита на 8 юни в присъствието на федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер в бившето летище Темпелхоф в Берлин и може да бъде видяна до 19 септември. По-късно през годината ще бъде показана в Париж и Москва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05

Къде ми са детските книжки, кажи ми, мой прашен сандък*

"Някога в Болоня построили дворец от сладолед точно на Големия площад и децата идвали отдалече да си поближат"– с тези думи започва разказът "Дворецът от сладолед" от книгата "Приказки по телефона" на Джани Родари, един от най-обичаните детски..

публикувано на 02.04.24 в 08:10