Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пако Мартин: „Обичам да подчертавам красотата на всекидневното“

7
Снимка: pacomartin.art

Как се изразяват емоции с цветни моливи? Това най-добре ще ви го каже испанският художник Пако Мартин. Цветните моливи са неговото изразно средство и той с удоволствие експериментира с форми, обеми, текстури и композиция, за да се опита да пресъздаде хармонията между малките предмети от всекидневието ни. Пако Мартин предава техниката на рисуване с цветни моливи на желаещите да се запознаят с нея от различни страни, а България е една от честите му спирки в тези пътувания. Последно художникът организира съвместно с Институт Сервантес творческа работилница в София с участието на деца от 7 до 12-годишна възраст.

В интервю за испанската редакция на „Радио България“ Пако Мартин обясни как се е стигнало до творческата работилница „Изкуство с цветни моливи“:

Пако Мартин

„Често идвам в България, за да организирам творчески ателиета и да провеждам частни уроци. Един приятел ми предложи да се свържа с Институт Сервантес, откъдето ми отговориха, че имат интерес към моята работа. Искахме да организираме ателието преди година, но заради пандемията от Covid-19 не беше възможно. Но ето че вече имаме условията за това. И съм много доволен.“ 

Пако Мартин казва, че е организирал подобни работилници в Испания и във Великобритания, но не и с толкова малки деца, както у нас. Твърди, че работата с тях му е доставила изключителна радост и удовлетворение. Художникът издаде и част от спецификата на своята работа.


„Техниката, по която работя, е рисуване с цветни моливи. Това звучи малко детинско, сякаш е нещо предимно за малки деца. Но с цветните моливи може да се постигнат прекрасни и напълно реалистични творби. Защото моливът позволява да се рисува с много голяма точност. От дете обожавам да рисувам с моливи и въпреки че съм използвал и пастели, и маслени бои, винаги съм предпочитал моливите. Вече 8 или 9 години съм посветен на тази работа.“

Пако Мартин няма професионално образование, въпреки че е учил в школа за изобразително изкуство. По професия е учител, преподава математика, физика и химия, но в последните години се е отдал много повече на рисуването, отколкото на преподаването. А ето и какво обича да пресъздава със своето изкуство и има ли пазар за него:


„Харесвам предметите от всекидневието ни - онова, което се нарича класически натюрморт или модерен натюрморт. Много обичам да рисувам неща, които съм видял на улицата или в супермаркета. Харесва ми да подчертавам красивото в тях – например, да изваждам на показ красотата на мандарините, на машината за бонбони и т.н. Бих нарисувал всичко - портрет, човешка фигура, пейзаж, но харесвам най-много предметите и детайлите. Много обичам стъклото, отраженията и формите. И, смятам, че има пазар за това изкуство. Продал съм доста творби. Може би, англосаксонският пазар е най-отворен за тях, както и този в САЩ и Австралия, където съм продавал най-много произведения, както и в Испания. Но е важно техниката да се познава. Една от мисиите, които съм си поставил, е да я разпространявам, колкото се може повече. Така хората ще я опознаят и оценят. Ако една реалистична творба нарисувана с моливи бъде направена добре е трудно да бъде различена от такава с маслени или пастелни бои.“

Един от най-малките участници в творческото ателие на Пако Мартин в София е Мони, който сподели пред „Радио България“ впечатленията си така:

“Аз научих много нови техники за рисуване и това беше много интересно. Избрах си за нарисувам картина с череши. Най-трудно беше да постигна отражението на светлината върху черешите, както и да спазя формата им. В бъдеще искам да науча повече неща за рисуването.”

Рисунката на Мони

В края на творческото ателие, на въпроса дали биха участвали и следващата година, децата отговориха с категорично и силно „Да!“. И всички получиха бонбони като награда за добре свършената работа…

Снимки: Христина Тасева, pacomartin.art



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55