Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пако Мартин: „Обичам да подчертавам красотата на всекидневното“

7
Снимка: pacomartin.art

Как се изразяват емоции с цветни моливи? Това най-добре ще ви го каже испанският художник Пако Мартин. Цветните моливи са неговото изразно средство и той с удоволствие експериментира с форми, обеми, текстури и композиция, за да се опита да пресъздаде хармонията между малките предмети от всекидневието ни. Пако Мартин предава техниката на рисуване с цветни моливи на желаещите да се запознаят с нея от различни страни, а България е една от честите му спирки в тези пътувания. Последно художникът организира съвместно с Институт Сервантес творческа работилница в София с участието на деца от 7 до 12-годишна възраст.

В интервю за испанската редакция на „Радио България“ Пако Мартин обясни как се е стигнало до творческата работилница „Изкуство с цветни моливи“:

Пако Мартин

„Често идвам в България, за да организирам творчески ателиета и да провеждам частни уроци. Един приятел ми предложи да се свържа с Институт Сервантес, откъдето ми отговориха, че имат интерес към моята работа. Искахме да организираме ателието преди година, но заради пандемията от Covid-19 не беше възможно. Но ето че вече имаме условията за това. И съм много доволен.“ 

Пако Мартин казва, че е организирал подобни работилници в Испания и във Великобритания, но не и с толкова малки деца, както у нас. Твърди, че работата с тях му е доставила изключителна радост и удовлетворение. Художникът издаде и част от спецификата на своята работа.


„Техниката, по която работя, е рисуване с цветни моливи. Това звучи малко детинско, сякаш е нещо предимно за малки деца. Но с цветните моливи може да се постигнат прекрасни и напълно реалистични творби. Защото моливът позволява да се рисува с много голяма точност. От дете обожавам да рисувам с моливи и въпреки че съм използвал и пастели, и маслени бои, винаги съм предпочитал моливите. Вече 8 или 9 години съм посветен на тази работа.“

Пако Мартин няма професионално образование, въпреки че е учил в школа за изобразително изкуство. По професия е учител, преподава математика, физика и химия, но в последните години се е отдал много повече на рисуването, отколкото на преподаването. А ето и какво обича да пресъздава със своето изкуство и има ли пазар за него:


„Харесвам предметите от всекидневието ни - онова, което се нарича класически натюрморт или модерен натюрморт. Много обичам да рисувам неща, които съм видял на улицата или в супермаркета. Харесва ми да подчертавам красивото в тях – например, да изваждам на показ красотата на мандарините, на машината за бонбони и т.н. Бих нарисувал всичко - портрет, човешка фигура, пейзаж, но харесвам най-много предметите и детайлите. Много обичам стъклото, отраженията и формите. И, смятам, че има пазар за това изкуство. Продал съм доста творби. Може би, англосаксонският пазар е най-отворен за тях, както и този в САЩ и Австралия, където съм продавал най-много произведения, както и в Испания. Но е важно техниката да се познава. Една от мисиите, които съм си поставил, е да я разпространявам, колкото се може повече. Така хората ще я опознаят и оценят. Ако една реалистична творба нарисувана с моливи бъде направена добре е трудно да бъде различена от такава с маслени или пастелни бои.“

Един от най-малките участници в творческото ателие на Пако Мартин в София е Мони, който сподели пред „Радио България“ впечатленията си така:

“Аз научих много нови техники за рисуване и това беше много интересно. Избрах си за нарисувам картина с череши. Най-трудно беше да постигна отражението на светлината върху черешите, както и да спазя формата им. В бъдеще искам да науча повече неща за рисуването.”

Рисунката на Мони

В края на творческото ателие, на въпроса дали биха участвали и следващата година, децата отговориха с категорично и силно „Да!“. И всички получиха бонбони като награда за добре свършената работа…

Снимки: Христина Тасева, pacomartin.art



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30