Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съставянето на работещо правителство след изборите – все по-вероятна хипотеза

Снимка: Ани Петрова

Измина последният ден, в който партиите и коалициите можеха да регистрират своите кандидатдепутатски листи за предсрочните избори на 11 юли. За участие във вота са регистрирани 18 партии и 9 коалиции. Какви са хипотезите за съставяне на пълноценно правителство след изборите е въпрос, чийто отговор търсим с помощта на социолога Първан Симеонов, финансовия анализатор Светозар Гледачев и журналиста Илхан Андай. Общото между трите мнения е, че правителство ще бъде съставено - както заради публикуваната от страна на САЩ уличаваща информация за досегашния политико-икономически модел у нас, така и заради предприетите в 45-ото Народно събрание промени в Изборния кодекс, отреждащи на вота от чужбина сериозна роля за постигането на достатъчен брой мандати, които да подпомогнат създаването на определени печеливши коалиционни формули.

Отпадането на ограничението за броя на секциите в чужбина има потенциал да облагодетелства партия като ДПС, но това все още не гарантира категоричен изборен успех, тъй като част от избирателите им са разочаровани от тях и трудно биха ги подкрепили отново.

„Много от гласувалите за ДОСТ трудно биха се върнали за ДПС, голям процент от тях сляпо вярват на Ердоган и се чувстват малко предадени, но има един месец, за да им се обясни каква е цената на това обръщане назад“ - това каза журналистът Илхан Андай, собственик на един от информационните сайтове у нас, в коментар за посещението на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ при президента на Турция. От него стана ясно, че Ердоган продължава да вижда възможност за партньорство с ДПС в полза на ГЕРБ.

Освен за възможен добър резултат на ДПС, краткият мандат на 45 Народно събрание, разчисти пътя за по-добър резултат за партиите на протеста, които се възползваха освен от промените в Изборния кодекс, от възможността да продължат предизборната си кампания по време на пленарните заседания и тези на комисиите – убеден е социологът от агенция „Галъп“ Първан Симеонов. Що се отнася до удара от страна на САЩ върху Делян Пеевски като фактор в политическия живот в страната, г-н Симеонов обобщава:

„Възможно е Пеевски да повлияе повече на ГЕРБ, защото избирателите ще си кажат, че най-вероятно досегашната власт е „сгазила лука“ и затова ще „си го отнесе“. Разбира се, ГЕРБ има един от своите вечни козове – могат спокойно да кажат, че споменатите от САЩ лица като Васил Божков и Александър Манолев, вече са погнати от самите тях.“

Необходимостта да се състави стабилно мнозинство, което да подкрепи сформирането на следващ редовен кабинет, може да се търси и в желанието на досегашния политически модел да устои на сериозната ерозия, допускайки само частичното му разграждане.

„Причината е, че ударените страни, чрез други политически партиии подготвя да не може ефектът на доминото да стигне до края“ – убеден е финансовият анализатор Светозар Гледачев. – „Корупционният ресурс у нас, изчисляван на над 20 милиарда годишно, вече се е разпределил „и се дава на някои от новите партии, не на всички, на някои от новите лидерски партии, само и само да бъдат ударени първата и евентуално втората група от фирми, без да се стига до разкриването на всички свързани фирми и лица“.

Съставил: Йоан Колев по интервюта на Людмила Железова, Силвия Великова

Още от категорията

Румен Радев пред ООН: Безпрецедентните глобални предизвикателства изискват общи действия

България ще продължи да работи за ефективна ООН, подготвена да отговори на нуждите на човечеството през XXI век, подчерта Румен Радев във видеообръщение към участниците в 76-ата сесия на Общото събрание, което се провежда в Ню Йорк...

публикувано на 22.09.21 в 10:43

Реални резултати в диалога с България ще ускорят евроинтеграцията на Северна Македония

Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бе във фокуса на среща в София на българския президент Румен Радев и европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи . В разговора участва и..

публикувано на 21.09.21 в 17:25

Започва регистрацията за президентските и парламентарните избори

Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители в българския парламент, насрочени на 14 ноември 2021 г...

публикувано на 21.09.21 в 05:05