Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eвроинтеграцията трябва да стъпва върху необратими резултати

Среща на българския президент с премиера на Албания в София

Снимка: БГНЕС

Евроинтеграцията на страните от Западните Балкани е в интерес на целия регион и на ЕС. България ще продължи да подкрепя усилията на своите съседи в този процес. В това увери българския президент Румен Радев премиера на Албания Еди Рама, който е на посещение у нас. На срещата между двамата Радев е потвърдил подкрепата на София Албания да започне преговори за членство в ЕС. 

"България високо оценява постигнатото от Албания за изпълнение на критериите за членство, включително и към националните малцинства в страната, сред които е и българското. От изключително значение е евроинтеграцията да стъпва върху устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседство в региона, за което Албания е отличен пример", коментира Радев.

Гостът открои интереса на албанските младежи към българските университети и отправи покана водещо българско висше училище да открие филиал в Албания.

Снощи Еди Рама се срещна и със служебния премиер Стефан Янев, от когото също е получил уверения за подкрепата за Албания по пътя на европейското ѝ членство. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният кабинет приветства решението на САЩ да отпусне 61 млрд. долара на Украйна

“ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна ”, написаха от Министерския съвет на фейсбук страницата си по повод одобрената дългоочаквана помощ за страната на стойност 61 млрд. долара...

публикувано на 21.04.24 в 09:37
Димитър Главчев и Румен Радев

Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев е предложил на президента Румен Радев сам да поеме поста на външен министър, съобщи той пред журналисти. “ Няма да има смяна на външен министър ”, заяви премиерът, след като предложеният от него зам.-председател на..

публикувано на 20.04.24 в 14:24

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40