Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старинното село Добърско крие изненади дори за туристи, идвали вече тук

Снимка: архив

Всеки, посетил веднъж село Добърско, Югозападна България, си обещава да се върне отново, защото времето никога не стига, за да обиколи човек и да се полюбува на всички забележителности, скрити тук. Туристите са очаровани първо от прекрасния изглед, който дава селото към цялата Разложката котловина, величествената Пирин планина и меките възвишения на Родопа планина. Добърско е разположено в южните склонове на Рила, на 1050 метра надморска височина и е много посещавано от български и чуждестранни туристи, отседнали в близкия ски курорт Банско, само на 17 км от Добърско.

Известна е старинната църква  „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, която пази неразгадана мистерия – стенопис отпреди 600 години, на която е изобразен Исус, сякаш поставен в космическа ракета. Погледнато през призмата на модерния човек, стенописът ясно наподобява средствата за летене в космоса, познати от областта на науката и фантастиката. Църквата е забележителна и с това, че много от библейските сцени в стенописите не съответстват на църковния канон. Например Св. Димитър и Св. Георги са представени в цял ръст, а не на кон, както най-често се рисуват светците-войни. Удивление буди и сцена, в която образът на Исус Христос е представен от неизвестния майстор на фрески с коса, вързана на плитка.

Земята и хората в Добърско пазят прастари легенди за чудодейната лековита вода, която извира в църковния двор, за български царе и православни духовници, отбили се по пътя си в Добърско.

Пролетната премяна на гората и буйните води на близкия водопад „Щракалото“ и добре очертаните екомаршрути край селото привличат много туристи. Тук е мястото да припомним една разходка до селото и местните забележителности, в която наш гид е Светлана Димитрова.

Съставил: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35

Скулпторът Валентин Старчев: "Правя това, в което вярвам…"

На 16 февруари ще отбележим 88 години от началото на предаванията за чужбина на националното радио, чийто правоприемник е Радио България. Датата сме възприели и като празник на Радио България. Във връзка с това в поредица от публикации ще си..

публикувано на 23.01.24 в 10:10