Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жребий подреди изборната бюлетина за 11 юли

Сходна политическа конфигурация с тази от 4 април, показва проучване

| обновено на 09.06.21 в 14:24
Снимка: Ани Петрова

В Централната избирателна комисия изтеглиха номерата за подредба на партиите и коалициите в бюлетината за парламентарните избори на 11 юли.

ГЕРБ-СДС ще се явят на предсрочния вот под номер 5. До тях с номер 4 са „БСП за България“. „Има такъв народ“ са под номер 22. „Българските патриоти – ВМРО-Воля-НФСБ“ изтеглиха номер 16.  

Първата изтеглена политическа сила беше Коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република“, с която в политиката се завръща експремиерът Жан Виденов. Тя е под номер 17. Знаковият номер 1 се падна на „Движение заедно за промяна“. 

„Гражданска платформа Българско лято“ на бизнесмена Васил Божков е под номер 15. „Демократична България“ взе номер 23, „Изправи се! Мутри вън“ е с номер 8.

На старта на предизборната кампания, коалицията ГЕРБ-СДС получава подкрепа от 20,3%, докато „Има такъв народ“ е с 18,2 %, показва проучване на "Алфа Рисърч". БСП е трета политическа сила – с 14,4%, а „Демократична България“ - четвърта, с 11,9 %, следват ДПС - 9,9%, „Изправи се! Мутри вън“ – 5,3 %. Проучването е реализирано в периода  30 май – 7 юни сред извадка от 1007 пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. 

Какви са хипотезите за съставяне на пълноценно правителство след изборите, е въпрос, на който се опитват да отговорят и политолозите. А разработка по темата, ще намерите ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29