Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жребий подреди изборната бюлетина за 11 юли

Сходна политическа конфигурация с тази от 4 април, показва проучване

| обновено на 09.06.21 в 14:24
Снимка: Ани Петрова

В Централната избирателна комисия изтеглиха номерата за подредба на партиите и коалициите в бюлетината за парламентарните избори на 11 юли.

ГЕРБ-СДС ще се явят на предсрочния вот под номер 5. До тях с номер 4 са „БСП за България“. „Има такъв народ“ са под номер 22. „Българските патриоти – ВМРО-Воля-НФСБ“ изтеглиха номер 16.  

Първата изтеглена политическа сила беше Коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република“, с която в политиката се завръща експремиерът Жан Виденов. Тя е под номер 17. Знаковият номер 1 се падна на „Движение заедно за промяна“. 

„Гражданска платформа Българско лято“ на бизнесмена Васил Божков е под номер 15. „Демократична България“ взе номер 23, „Изправи се! Мутри вън“ е с номер 8.

На старта на предизборната кампания, коалицията ГЕРБ-СДС получава подкрепа от 20,3%, докато „Има такъв народ“ е с 18,2 %, показва проучване на "Алфа Рисърч". БСП е трета политическа сила – с 14,4%, а „Демократична България“ - четвърта, с 11,9 %, следват ДПС - 9,9%, „Изправи се! Мутри вън“ – 5,3 %. Проучването е реализирано в периода  30 май – 7 юни сред извадка от 1007 пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. 

Какви са хипотезите за съставяне на пълноценно правителство след изборите, е въпрос, на който се опитват да отговорят и политолозите. А разработка по темата, ще намерите ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05
Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00