Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жребий подреди изборната бюлетина за 11 юли

Сходна политическа конфигурация с тази от 4 април, показва проучване

| обновено на 09.06.21 в 14:24
Снимка: Ани Петрова

В Централната избирателна комисия изтеглиха номерата за подредба на партиите и коалициите в бюлетината за парламентарните избори на 11 юли.

ГЕРБ-СДС ще се явят на предсрочния вот под номер 5. До тях с номер 4 са „БСП за България“. „Има такъв народ“ са под номер 22. „Българските патриоти – ВМРО-Воля-НФСБ“ изтеглиха номер 16.  

Първата изтеглена политическа сила беше Коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република“, с която в политиката се завръща експремиерът Жан Виденов. Тя е под номер 17. Знаковият номер 1 се падна на „Движение заедно за промяна“. 

„Гражданска платформа Българско лято“ на бизнесмена Васил Божков е под номер 15. „Демократична България“ взе номер 23, „Изправи се! Мутри вън“ е с номер 8.

На старта на предизборната кампания, коалицията ГЕРБ-СДС получава подкрепа от 20,3%, докато „Има такъв народ“ е с 18,2 %, показва проучване на "Алфа Рисърч". БСП е трета политическа сила – с 14,4%, а „Демократична България“ - четвърта, с 11,9 %, следват ДПС - 9,9%, „Изправи се! Мутри вън“ – 5,3 %. Проучването е реализирано в периода  30 май – 7 юни сред извадка от 1007 пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. 

Какви са хипотезите за съставяне на пълноценно правителство след изборите, е въпрос, на който се опитват да отговорят и политолозите. А разработка по темата, ще намерите ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00