Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Духът на Долината“ – футуристичен болид, създаден от ученици в Казанлък

Снимка: kazanlak.com

Уникален автомобил, задвижван с електрическа батерия са създали ученици от Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък. Той е с нулеви емисии и висока енергийна ефективност, предназначен е за участие в международна инициатива, в която се включват млади хора от целия свят с цел да проектират и да се състезават с най-икономичните и екологично чисти автомобили.

В надпреварата участват ученици и студенти на възраст между 16 и 25 години, а крайната цел на прототипите им е с тях да се измине най-голямо разстояние с най-малко количество гориво или енергия. Болидът на учениците от Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт е разработван в продължение на повече от 3 години от над 30 ученици – 5 момичета и 25 момчета, някои от които вече завършили. Той се отличава с футуристичен дизайн, а формата му наподобява капка, за да има възможно най-малко съпротивление с въздуха. Автомобилът се нарича „Духът на Долината“ и беше една от големите атракции на наскоро провелия се Фестивал на розата в Казанлък.

Съставил: Весела Кръстева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кирил Петков: Споразумението е причината за провала на преговорите

Лидерите на ПП-ДБ все още не са излезли с официален коментар след решението на предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да се откаже от връчения ѝ мандат за съставяне на кабинет, която също така заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет...

публикувано на 25.03.24 в 14:52

Мария Габриел оттегля от парламента кандидатурата си за премиер

Номинираната от ГЕРБ за премиерския пост Мария Габриел съобщи на брифинг в неделя, че се отказва от кандидатурата за премиер и в понеделник, 25 март, ще внесе в парламента декларация за отказ от връчения мандат. Според заявеното от Габриел, ГЕРБ няма да..

публикувано на 25.03.24 в 05:45

Седмицата започва с по-ниски температури, по планините - валежи от сняг

През следващото денонощие от запад на изток ще премине бърз студен атмосферен фронт. Ще има валежи от дъжд, по високите полета на Западна България и планинските райони, през нощта примесен със сняг. На места в източната част от Северна България валежите..

публикувано на 24.03.24 в 19:05