Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-новият локомотив на БДЖ носи имената на двама български владетели

Снимка: bdz.bg

Най-новият локомотив на БДЖ, който е 11 поред от доставката на 15 нови локомотива Смартрон, пристигна предсрочно преди няколко дни в България и вече направи няколко пътувания. Той е първият, който ще носи името на двама владетели – Царете Петър IV и Иван Асен I от династията Асеневци, основатели на Втората българска държава, съобщиха от БДЖ.

Новите локомотиви разполагат със специфичен QR код. При сканирането му чрез мобилно устройство, се появява информация за историята на владетеля, чието име носи локомотивът. Друга интересна подробност е, че на челото на всяка машина е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богатата ни история.

Останалите четири локомотива от реализираната поръчка ще бъдат на разположение на БДЖ до края на годината. Локомотиви от същата серия вече се движат в съставите на влакове по направленията София-Бургас-София, София-Варна-София, София-Свиленград-София и София-Кулата-София.

Съставил: Весела Кръстева

Още от категорията

Липсва фокус върху превенцията на домашното насилие у нас

„Много често институциите у нас отблъскват жертвите на домашно насилие и омаловажават това, което им се случва. Без да разбират, че един шамар или удар, дори и да е последван от сдобряване между пострадалата и насилника, е само индикация за..

публикувано на 13.10.21 в 11:03
Снимка: Facebook/BulgarianAntarcticInstitute

„Антарктическа кухня“ – „вкусен“ разказ за живота на полярните учени

„Никой не е по-голям от хляба“ гласи стара българска поговорка, а тези дни разбрахме, че мъдростта се отнася в пълна сила и за повелителите на ледения континент – учените на Антарктида. На книжния пазар излезе уникалното двуезично издание „Антарктическа..

публикувано на 13.10.21 в 11:02

Онлайн портал сближава гражданите, местните власти и евроинституциите

Проектът „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“ стана българският носител на Наградата за европейски гражданин 2021. Отличието се присъжда от Европейския парламент за принос в насърчаването на доброто разбирателство и интеграцията..

публикувано на 13.10.21 в 09:25