Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Жар“ на Насимо – най-големият графит в Източна Европа

Снимка: архив

Най-големият детайлно разработен стенопис-графит в Източна Европа и Балканите вече може да бъде видян в Сливен. Композицията носи заглавието „Жар“ и е дело на световноизвестния български графити артист – Станислав Трифонов (Насимо). Един от първите „улични художници“ в България, той започва да рисува на обществени места в средата на 90-те години на ХХ век, когато графити културата се появява в страната ни.

Повече от две десетилетия по-късно негови работи могат да се видят по фасади на сгради по целия свят – от Канада, Великобритания, Западна Европа, през Балканите, Турция, Русия, достигайки Индия и Китай. Станислав Трифонов е завършил специалност „Изящни изкуства“ във Великотърновския университет, което обяснява отличителната му черта да смесва най-добрите техники и похвати от съвременните графити с класическото изкуство и живописта. Така се ражда неговото “Fine Graff Art”. Насимо е първият графити-артист у нас с изложба в Националната художествена галерия „Квадрат 500“ в София, представена в началото на 2020 г.

Последната му работа в Сливен представлява 12 отделни разработени в детайл и концептуално свързани рисунки, направени за близо два месеца, които разказват за пътя на виното и човешкия живот. Разположени са върху върху 11 винификатора (индустриални съдове за съхранение на вино) в изба „Сините скали“ и обхващат площ от над 1000 кв. м.

Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45