Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертът „Рапсодии“ на СО на БНР на 18 юни ще звучи на четири континента

Снимка: БНР

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин ще се излъчва от Глобалния медиен алианс „Еврорадио“ в Европа, Азия и Америка. Събитието е на 18 юни, в столичната зала „България“.

За меломаните от цял свят радиосимфониците ще изпълнят емблематични рапсодии от българската и световната музикална литература: „Този концерт ще бъде вдъхновяващ и за публиката, и за музикантите“, казва маестро Марк Кадин. Програмата включва „Унгарска рапсодия“ №14 на създателя на този уникален жанр Ференц Лист, „Румънска рапсодия“ №1 на Джордже Енеску и „Рапсодия“ на Клод Дебюси, в която солира един от най-добрите млади български кларинетисти Кристиян Калоянов. Радиосимфониците ще изпълнят и знаковата „Рапсодия“ на Веселин Стоянов. Кулминацията на вечерта ще бъде Българска рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров – едно от най-популярните и изпълнявани български произведения у нас и в чужбина.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15